Anasayfa / Genel Sağlık Bilgileri / Açık Sütte ‘Açık’ Tehdit Devam Ediyor

Açık Sütte ‘Açık’ Tehdit Devam Ediyor

Paylaş

Hacettepe UniversitesiTürkiye’de kullanımı, yarattığı tehditlere rağmen azalmayan açık süt, tehlike saçmaya devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada 1 mililitre sütün içerisinde tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan 100 binden fazla bakteri bulundu.

 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi ile Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü sokak sütleriyle ilgili önemli bir araştırmaya imza attı. İlki 2001 yılında yapılan araştırma 10 yıl sonra yeniden tekrarlandı. Araştırma sonuçlarına göre sokak sütlerinin yarattığı tehdit ve tehlike devam ediyor.

“Ankara Piyasası’nda Satılan Sütlerin (UHT, Pastörize, Sokak Sütü) Mikrobiyolojik ve Besin Değeri Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre 1 mililitre sütün içerisinde tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan 100 binden fazla bakteri bulundu. Sokak sütlerinde ayrıca yüksek oranda su ve nişasta gibi dışarıdan karıştırılan ürünlere rastlanırken besin değerlerinin ise olması gerekenin altında olduğu tespit edildi. Öte yandan UHT ve pastörize sütlerde zararlı bakterilere rastlanmadı.

‘Açık Tehdit’ Devam Ediyor

Ankara piyasasında satılan, işlem görmüş UHT ve pastörize sütler ile sokakta satılan sütlerin besin değeri ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirildiği araştırmada 150 örnek incelendi. Uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, araştırma kapsamında incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği belirlendi. 2001 yılındaki araştırmayla kıyaslandığında 2010 araştırma sonuçlarına göre açık sütlerdeki mikrobiyolojik tablonun daha kötü olduğunu belirlendi.

2001 ve 2010 yıllarında topladığımız tüm sokak sütü örneklerinde kabul edilemeyecek miktarlarda bakteri (E. coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Citrobacter spp., Proteus spp., Serratia spp.) tespit edildi. Hatta 2001 yılında rastlanmayan ek bakteriler de gözlendi. Koliform bakterilerin çiğ sütlerin yapısında bulunması o sütün bağırsak orijinli bir kaynakla temas ettiğini ve bu süt içerisinde her türlü hastalığa neden olabilecek mikroorganizmaların bulunabileceğini gösteriyor. Bu sütler kesinlikle tüketilmemeli, insan sağlığı için çok büyük tehdit oluşturuyor. Alınan tüm önlemlere ve uyarılara rağmen 10 yıllık süreçte sokakta satılan sütlerde hijyen koşullarında hiçbir düzelmenin olmadığı görüldü.

“Kaynayan Süt Beyaz Bir Sıvıya Dönüşüyor”

Aynı araştırma sonucunda, açık sütün vitamin değerlerinin, uluslararası kabul edilmiş besin kompozisyon cetveline ve ısıl işlem geçirmiş süte göre çok düşük olduğu belirlendi. Açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta gibi maddeler ile su karıştırıldığı tespit edildi. Araştırma sonuçlarına göre incelenen 108 sokak sütünden 34’ünde istenmeyen maddeler bulundu. 2001 – 2010 yıllarının kıyaslandığı araştırmada sütlerdeki katkı maddeleri nedeniyle besin değerindeki düşüşün yüzde 55 oranında daha sık görülüyor.

Sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatma mikropları tamamen öldürebilir. Ancak sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerleri yüzde 50 ila 90 oranında azalır. Süt sağlık açısından önemli birçok besin öğesini içerir. Sütten ancak içindeki besin öğeleri korunduğu zaman yararlanabiliyoruz. Örneğin süt, vücutta enerji oluşumu gibi birçok önemli görevi olan riboflavin (B2) vitamini açısından en zengin kaynaklardandır. Ancak açıkta satılan sütün değerleri incelendiğinde bu vitamin değerlerinin beklenenden çok daha düşük olduğu görülüyor. Kaynatma ise açık sütte zaten düşük olan riboflovin değerini daha da azaltıyor. Araştırma sonuçları ısıl işlem geçirmemiş açıkta satılan sütün, besin değeri ve mikrobiyolojik açıdan tüketiminin uygun olmadığını bir daha açıkça gösteriyor.

 

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*