Anasayfa / Genel Sağlık Bilgileri / Acısıyla Tatlısıyla Bin Derde Deva: Biber

Acısıyla Tatlısıyla Bin Derde Deva: Biber

Paylaş

Acısıyla Tatlısıyla Bin Derde Deva: BiberÇoğumuzun sevdiği bir lezzet olduğunu düşündüğüm biberin bizlere lezzeti haricinde neler sunduğuna öğrenmek ister misiniz?

Biber bazılarımız için can yakan acısı yüzünden sevilmeyenler listesinde ikamet ediyor olabilir ancak acılığı sağlayan maddenin sağlığa faydası onu bu listeden çıkarmaya iyi bir sebep gibi görünüyor. Evet, genellikle acıdır, ancak tatlısını yeme keyfide başka güzeldir.

Besin değerleri:
100 gr. dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır:

22 kalori; 1,2 gr. protein; 4,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.4 gr. lif: 22 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 13 mgr. sodyum; 213 mgr. potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,5 mgr. B3 vitamini; 0.26 mgr. B6 vitamini; 9.8 mcgr. folik asit; 128 mgr. C vitamini ve 0,7 mgr. E vitamini. Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir. Şöyle ki: 32 kalori; 3.840 mcgr. A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr. C vitamini ve 0,8 mgr. E vitamini.

Acı biberin faydaları:
Araştırmacılar acı biberden elde edilen capsaisin adlı maddenin vücutta birçok değişik etkiye sebep olduğunu tespit etmişler. Bu tespitlerin en önemlisi bu maddenin birçok hücre tipinde, anti-tümör etkisi göstermiş olmasıdır. Capsaicin maddesinin az bulunduğu biber türlerinin tedavi edici etkisi azdır. En çok acı kırmızı biberde bulunmaktadır. Acı kırmızı biberdeki capsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetiklemekte ve sağlıklı hücrelere zarar vermemektedir.

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada capsaisin’ in, prostat kanseri hücrelerini yok edici etkisi tespit edilmiştir. Kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi araştırma sonuçları arasındaki bilgilerden. Ancak bu olumlu etkilerden faydalanmak isteyenlere hatırlatmakta fayda var ki fazla acı mide ve bağırsaklarda tahrişe hatta kanamaya bile sebep olabilir. Lütfen dikkat edin. Bunların yanısıra mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliktedir, kolesterolu düşürücü etkisi vardır, capsaicin kan lipit düzeylerinde olumlu etkiler göstermiştir ayrıca kan dolaşımına olumlu etkiliyor.Biber mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Biberdeki kırmızı karotenoid maddesi kanser önleyici etkidedir.

Kırmızı biber C vitamini açısından da zengindir. C vitamini oranı limondan daha çoktur. Kırmızı biberler, yeşil biberlerden iki kat daha fazla C vitaminine sahiptir. İştah açıcıdır, terlemeyi artırır, afrodizyak etkisi vardır, bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar, grip ve soğuk algınlığında iyileşme sağlar ve ağrı kesici özelliği biberin yararları arasındadır. Bazal metabolik hızı arttırarak zayıflamaya yardım eder. Kırmızı biberde yoğun şekilde bulunan ve bibere acı tat veren madde olan capsaisin ağızdaki acı reseptörlerini şiddetli şekilde uyardığından vücut acıyı gidermek için endorfin hormonu salgılamaya başlar ve bu hormon insanda mutluluk hissi uyandırır. Biraz  komik ama önce yan sonra mutlu ol… Felsefeye bile geçebiliriz bu veri ile.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*