Meslek Seçiminde Kişilik Yapısı

Meslek Seçiminde Kişilik Yapısı

Meslek anketine göre değişik kişilik yapısının hangi mesleklere uygun olduğu araştırıldı. Yapılan araştırmaya 4 bin 557 kişi katıldı.  Araştırmaya katılanların verdikleri yanıtlara göre; içe dönük kişiler yazılım uzmanı, dışa dönük kişiler pazarlama, kuralcı kişiler bankacı, fedakar kişiler öğretmen, yaratıcı kişiler reklamcı, otoriter kişiler yönetici, uyumlu kişiler sekreter, yetenekli kişiler ise aşçı olmaya uygun…

 

Kişilik meslek seçiminde önemli rol oynar. Alınan eğitim, yetenek, yetiştirilme tarzı kadar;  “kişilik özellikleri” de mesleği doğru icra etmede ve o meslekte mutlu olmak da etkilidir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, iş özel hayat dengesinin esnemesi ve iş yapış şekillerinin değişmesiyle birlikte “iş hayatımız” çok önemli bir hale geldi ve özel hayatımızı da direk olarak etkilemeye başladı. Sevmediğimiz bir mesleği yapıyor olmamız demek zaman zaman hayatımızın çok kötü gitmesine sebep olurken; sevdiğimiz bir mesleğimizin olması bir anda tüm olumsuzlukları pozitife çevirebiliyor. Yani yapılırken heyecan duyulmayan, manevi tatmin sağlamayan ve bizi mutlu etmeyen meslekler yaptığımızda maalesef başarılı olamıyoruz. Ancak severek yaptığımız bir işte, Konfiçyus’un da dediği gibi “hayat boyu çalışmak zorunda kalmıyoruz”. Çünkü o zaman mesleğimizi zorunlu bir iş değil “hayatımızın bir parçası” haline getirebiliyoruz.

Burada sevdiğimiz mesleği belirlerken o mesleği yapabiliyor yani icra edebiliyor olmamız önemli unsurlardan biridir. Şöyle örneklemek gerekirse; herkes şarkı söyleyemez, herkes oyuncu olamaz, herkes iyi bir satışçı olamaz ya da herkes yönetici olamaz.

Kişinin kendini tanıması, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemesi ve kişilik özelliklerini kabullenmesi meslek seçiminde önemli detaylardan biri haline geldi. Bu bağlamda genel olarak 9 kişilik yapısını ele alındı ve bu kişilik yapılarına uygun meslekleri belirledi. 4.557 kişinin verdiği yanıtlarla oluşan sonuçlara göre;

İçe dönük kişilik yapısında olan kişiler, %20 ile Yazılım Uzmanı, %19 ile Muhasebe/Finans, %15 gibi “iletişimin” direk ön planda olmadığı mesleklere uygun olurken, bunları %15 ile Aşçı, %11 ile Web Master, %9 ile Grafiker takip ediyor.

Dışa dönük kişilik yapısında olan kişiler, %30 ile Pazarlama/Marketing, %24 ile Satış gibi “iletişimin” çok önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %11 ile Gazeteci, %10 ile İnsan Kaynakları, %8 ile Reklamcı ve Turizmci, %6 ile Avukat izliyor.

Düzenli/Kuralcı kişilik yapısında olan kişiler, %25 ile Bankacı, %18 ile Yönetici Asistanı gibi “disiplinin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %11 ile Avukat, %9 ile Proje Yöneticisi, %8 ile Öğretmen ve Muhasebeci izliyor.

Fedakar/Özverili kişilik yapısında olan kişiler %36 gibi yüksek bir oranla Öğretmen, %27 ile Doktor ve %20 ile Hemşire gibi “karşısındaki kişileri düşünebilmenin” önemli olduğu mesleklere uygun oluyor.

Yenilikçi/Yaratıcı kişilik yapısında olan kişiler %28 ile Reklamcı, %16 ile Mimar gibi “görselliğin, yeni fikirlerin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %15 ile grafiker, %14 ile Pazarlama/marketing, %13 ile Mühendis izliyor.

Otoriter kişilik yapısında olan kişiler %24 ile Proje Yöneticisi/Yönetici, %20 ile Avukat gibi  “baskın ve disiplinli” olmanın önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %16 ile Öğretmen, %13 ile Bankacı, %11 ile İnsan Kaynakları, %10 ile Yönetici Asistanı izliyor.

Uyumlu kişilik yapısında olan kişiler %28 ile Sekreter, %25 ile İnsan Kaynakları gibi “insan ilişkilerinin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %20 ile Psikolog, %15 ile Hemşire izliyor.

Yetenekli kişilik yapısında olan kişiler %22 ile Aşçı, %20 ile Reklamcı gibi “hem el becerisinin hem de kreatif” olmanın önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %17 ile Grafiker, %14 ile Web Master /Web Developer izliyor.

Analitik kişilik yapısında olan kişiler %33 ile Mühendis, %26 ile Muhasebe/Finans gibi “sayısal zekanın” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %18 ile Bankacı, %17 ile Yazılım Uzmanı izliyor

Sadece 9 kişilik tipinin ele alındığı bu araştırmanın ufak bir örnek oluşturmak amacıyla yapılmış ve aslında kişilik tiplerinin iş hayatımızla doğrudan bağlantısını göstermek amaçlanmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.