Anasayfa / Manşet / Bayram Şekeriyle, Bağışıklığınızı Zayıflatmayın!

Bayram Şekeriyle, Bağışıklığınızı Zayıflatmayın!

Paylaş

Covid-19 virüsü dünyadaki tüm insanların yaşamında önemli değişiklikler meydana getirdi. Bayram havasını yaşamak için evlerde farklı ve çeşitli yemekler yapmak istenecektir. Biraz geç-çeşitlendirilmiş kahvaltı arada masum bir tatlı, meyve, ceviz, fındık, badem, geç saate kalmayacak yine çeşitlendirilmiş fakat ağır-kızartılmış olmayan akşam yemeği sağlıklı olacaktır. Şeker, bağışıklık sistemini baskıladığı ve zayıflattığı için, şekerli gıda tüketimine de dikkat edilmelidir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek

Sosyal izolasyon için evlerde kalınan günlerde hem bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek hem de kilo almamak için özenli davranmak çok önemli. Oruç tutarken sağlıklı ve yeterli beslenen kişilerde bayramda yemeklerin kontrollü çeşitlendirilmesi ve porsiyonların büyütülmesi sıkıntı oluşturmaz.

Şeker bağışıklığı zayıflatıyor

Bayramlarda geleneksel olarak tüketilen hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü-yoğurtlu-meyveli ya da dondurma, sıvı yağlı ve az şekerli yapılmış kekler tercih edilebilir. Unutmayalım ki basit şeker vücudun hiç ihtiyacı olmayan ve hatta bağışıklığı baskılayan, zayıflatan bir gıdadır.

Öğünlerde 2’şer dilimden fazla ekmek tüketmeyin

Şekerli ya da hazır yiyecekler, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et tercih edilmemeli, ekmek öğünlerde 2’şer dilimin üzerine çıkılmamalıdır. Ekmek yerine pilav-makarna gibi tahıl ancak bir öğünde 4-5 yemek kaşığı olabilir. Et, tavuk, balık, hindi fırın veya tencerede pişirilmeli yanına buharda pişmiş sebzelerle garnitür yapılabilir.

Beslenmede yoğurt, turşu ve kefire yer verin

Ağır kremalı, katkılı sos ve kızartmalardan kaçınılmalı, çok çeşitli-renkli sebze yemekleri, baklagiller ve salatalar tüketilmelidir. Zeytinyağı kullanmaya özen gösterilmelidir. Probiyotik açısından yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünler, kahvaltıda bağışıklık ve kaliteli protein açısından yumurta tercih edilmelidir.

Çay-kahve yemekten bir saat sonra

Günde açık ve şekersiz 6 bardak çay, 3 fincan kahve ile sınırlanmalıdır. Günün sonunda sindirimi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketilebilir. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve komposto tercih edilebilir.

Börek yerine tam buğday unla yapılmış krep

Karnabahar kısırı bulgura oranla daha faydalıdır. Karnabaharı robottan geçirdikten sonra çok az yağda tavada biraz yumuşayana kadar çevirin. Sonra salça ve taze soğan, maydanoz gibi sebzelerle birleştirilir.

Çocuklar-aileleriyle birlikte hazırlayabilecekleri ara öğün tarifleri

Süt veya yoğurda muz veya çilek, yulaf ezmesi, pekmez ve cevizi ekleyip blenderdan geçirilir. Donmuş muz ve çilekten de yapılabilir. Avokado isteğe bağlı olarak eklenebilir. Besin öğesi içeriği zenginleşir. Atıştırmalık sağlıklı bir başka tarif de nohut cipsi. Sağlıklı ve lifli atıştırmalık için haşlanmış nohut istenilen baharatlarla harmanlayıp, 180 derece fırında 10 dakikada pişirmek yeterli.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Araç çubuğuna atla