Anasayfa / Ebegümeci( Malva Vulgaris )

Ebegümeci( Malva Vulgaris )

Paylaş

ebegümeci, aylin guney, sebzeler, sifali bitkiler, Malva Vulgaris, salata, ebegumecisalatasi, ZEYTİNYAĞLI EBEGÜME

Bu ay sebze bahçemizde standart yeme alışkanlıklarımızın dışında kalan bitkilerden ebegümecine yer vermek istedim. Önemli farkı doğada yetişen ve tarım üretimine dahil olmayan bu ve bu gibi bitkilerin hormon içermeyip tamamen tabii olarak yetişmeleridir.

Ebegümeci, protein ve C-vitamini, kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Ağız ve boğaz temizliği için de ebegümeci gargarası bulunmaz bir nimettir. Haftada birkaç defa yapacağınız ağız gargarası, sizi faranjite, bademcik iltihablanmasına ve sağlıksız diş etlerinin oluşumuna karşı koruyacaktır.
Ebegümeci çayı özellikle mukoza iltihaplarında tedavi edicidir. Gastrit, mesane iltihabı, bağırsak ve ağız boşluğu iltihabında olduğu kadar, mide ve bağırsak ülserinde de başarıyla kullanılabilir. Dişi guatr sorununda da bitkiden elde edilen çay kür olarak uygulanmaktadır. Ancak hamile kalmak isteyen hanımların bu bitkiden uzak durmaları gerektiğini belirten uzmanlar ; ‘bu etkinin sebebini içindeki maddelerin yumurtayı kistik yapıya dönüştürmegücü vardır ‘diye açıklıyorlar. Ebegümeci cilt üzerindeki kırıklar veya damar iltihaplarından kaynaklanan yaralarda, çıbanlarda, şiş ayak ve ellerde kullanılır. Kaşınan ve yanan deri alerjilerinde yapılan ebegümeci çayı yıkamaları çok rahatlatıcıdır.
Kullanım Biçimleri:
Çay Hazırlamak: Bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, sabahleyin süzülür veya acil durumlarda aynı miktar bitki bir su bardağı sıcak suyla demlenir, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak içilebilir.
Ayak ve El Banyoları: 2 avuç dolusu (50 gr) ince kıyılmış yaprak 2-3 litre suya eklenir, 6-8 saat bekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülerek banyo suyuna eklenir. Elin veya ayağın dayanabileceği kadar sıcak olan banyonun süresi 15 dakikadır.
Bitki Kompresi: Çay süzüldükten sonra artan posalar biraz suyun içinde ısıtılır, arpa unu ile lapa haline getirilir ve bir bezin üstüne yayılarak, sıcak sıcak uygulanır. Kompresin sıcaklığını yitirmemesi gerekir. Kompres süresi isteğe göre düzenlenebilir.
Sırada bu bitkiyle hazırlanacak lezzetli tariflerimizde.Ebegümeci halk arasında develangır, develik, devetabanı, ebekömeç, gaba, eligümeç, paçık ve ilmik isimleriyle de tanınmaktadır. Çiçekleri, yaprakları ve sapları, haziran ayından eylül e kadar toplanabilir. Toplanan bitkiler açık havada ve gölgede kurutulabilir. Kurutulan bitkilerin rutubetten uzak muhafaza edilmesi gerekmektedir.
EBEGÜME
Malzemeler;
1 demet ebegümeci (yarım kg)
2 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tas yoğurt
2 adet domates
Tuz ve karabiber
Ebegümeci yıkanır, kaynar suya atılır, yumuşayana kadar bekletilir. Sonra fazla ufak olamayacak şekilde doğranır. Üzerine önce zeytinyağı, tuz, karabiber eklenir. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
ZEYTİNYAĞLI EBEGÜMECİ
Mlzemeler;
* 500 gr. ebegümeci
 * 2 kuru soğan
   * 2 domates
    * 3 diş sarımsak
    * 1 su bardağı nohut
    * 1 çay bardağı zeytinyağ + 2 yemek kaşığı
    * 1 su bardağı su
    * 1 küçük limon suyu
    * 1 tatlı kaşığı toz şeker
    * Karabiber, tuz
Hazırlanışı;
Ebebümeci ayıklanır, yıkanır ve ince doğranır. Kuru soğanlar ve sarımsaklar soyulur, ince doğranır. 2 yemek kaşığı zeytinyağında hafif pembeleştirilir. Başka bir tencereye domates dilimleri sıralanır. Doğranmış ebegümeci tencereye yerleştirilir. Aralarına soğandan koyulur, üste karabiber serpilir ve
domates dilimleri yerleştirilir. Haşlanmış nohutlar ilave edilir. Toz şeker, tuz, zeytinyağ,limon suyu ve bir bardak su ilave edilir. Kaynadıktan sonra 20- 25 dakika kısık ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevrilir. Afiyet olsun, hoşçakalın.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*