Gaz ve Şişkinliğe Doğal Çözüm
Beslenme alışkanlıkları kadar stres ve gerginlik de en tetikleyici unsurlar arasında yer alır. Gaz ve şişkinlik problemlerinin birbirinden bağımsız birçok nedeni olabilir.
Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan
Günümüzde çok sayıda insan gaz ve şişkinlik problemi yaşıyor. Özellikle kadınların daha sık karşılaştığı sorunun birçok sebebi olabilir.
Günlük hayatın içerisinde “Karnım balon gibi şişti”, “Ne yapsam şişkinlikten kurtulamıyorum”, “Gaz sancısı beni öldürecek” gibi cümleleri çok sık kullanılıyorsa gaz ve şişkinlik problemi yaşanıyordur. Peki, birçok kişinin göz ardı ettiği ve ufak gibi görünen sorunun nedenleri ne olabilir?
İşte gaz ve şişkinliğin nedenleri ve doğal yollardan bu sorununun nasıl çözebileceğine dair ipuçları…
Laktoz intöleransına DİKKAT!
Gaz ve şişkinlik probleminin en sık karşılaşılan sebeplerinden biri laktoz intöleransı. Yani kişide laktaz enziminin eksik ya da hiç olmaması. Yani eğer laktaz enzimi eksikliği varsa süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu (süt şekeri) sindirilemediği için gaz ve şişkinlik problemi hatta şiddetli ishal ve karın ağrısı atakları yaşanabilir. Dolayısıyla laktoz intöleransı varsa laktozsuz ürünler tercih edilmelidir.
Lifli ve tahıllı gıdalara dikkat!
Bir diğer sebep de lifli gıdalar ve çok tahıllı gıdalar gibi kompleks karbonhidratların tamamının sindirilmeyip kalın bağırsağa geçerek mayalanmaya neden olmasıdır. Bu da çok ciddi bir gaz oluşumuna ve şişkinliğe neden olur. Ancak bu yiyecekleri tamamen beslenme alışkanlıklarından çıkarmak doğru değildir. Yapılması gereken uzman bir diyetisyen tarafından intöleransın olduğu yiyeceklerin uygun zamanlarda diyetten çıkarılıp sonrasında eklenmesidir. Ayrıca bazı yiyecekler de vücutta şişkinliğe neden olabilir ancak bir süre sonra bağırsak bakterilerinin uyum sağlaması ile birlikte rahatsızlık vermeyebilir.
Besin alerjisi de gaza sebep olabilir!
Alerjen gıdalara da dikkat etmekte fayda var. Yumurta, yer fıstığı, çilek, soya, buğday, inek sütü ve kabuklu deniz ürünleri gibi alerjen gıdalar kişide etkisini şişkinlikle gösterebilir. Eğer bu gıdalara karşı vücut aşırı tepki veriyorsa bir süre tüketimlerine ara verilebilir.
Çiğ sebze ve meyvelerin gaz yapıcı özellikleri yüksek
Çiğ tüketilen sebze ve meyveler de şişkinlik ve gaz şikayetlerine yol açabilir. Ayrıca soğan, sarımsak, karnabahar, brokoli, bezelye ve kuru baklagiller gibi gıdaların da gaz yapıcı özellikleri çok yüksektir. Bu yüzden özellikle şikayetlerin arttığı dönemlerde bu gıdalardan uzak durmak şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
Gazlı içecekler şişkinliği azaltmaz!
Yemeklerde ya da sonrasında tüketilen gazlı içecekler durumu daha da kötüleştirebilir. Bazen bu şikayetlerin azalması adına yemek sonrasında maden suyu içmek de bilinenin aksine şikayetleri artıracaktır.
Peki, ne yapmalı?
Gaz ve şişkinlik sorununu tam anlamıyla çözmek pek mümkün değil fakat beslenme düzeni ve yaşam alışkanlıklarında yapılacak basit birkaç değişimle bu sorunu minimuma indirilebilir. İşte alınması gereken önlemler ve uyulması gereken birkaç tüyo:
- Probiyotik alın: Yapmanız gereken en önemli şey probiyotik alımını artırmaktır. Kefir, yoğurt, ev yapımı lahana turşusu (az tuzlu) gibi doğal yiyeceklerden ve probiyotik takviyelerden yararlanın.
- Hızlı yemek yemeyin: Bir diğer önemli adım da hızlı yemek yememektir. Acele yemek ve yetersiz çiğnemek gaz ve şişkinlik oluşumunu artıracaktır. Bu nedenle yiyecekleri sakin ve yavaş bir şekilde iyice çiğnendikten sonra tüketmelidir.
- Hareket edin: Mutlaka hareket artırılmalıdır. Uzun süre oturmak midede gaz sıkışmasına neden olabilir. Ayrıca bağırsak rutinini de olumsuz etkiler. Ara ara kalkıp kısa yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olur.
- Su olmazsa olmaz: Bol bol su içmek çok önemlidir. Çünkü vücudun susuz kalması bağırsak tembelliğine bu da şişkinliğe neden olur. Gün içinde suyunuzu yanınızdan ayırmayın ve sık sık içmeye çalışın.
- Bu besinler şişkinliğe iyi geliyor: Ananas, salatalık, maydanoz, zencefil ve nane gibi gıdalara beslenmede yer verilmelidir. Bu gıdalar gaz ve şişkinlik şikayetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır. Diğer bir yandan yemeklerden sonra rezene, anason ve papatya çayı içmeye çalışın. Özellikle rezene sindirim sistemindeki kasların gevşemesini sağlayarak gaz sıkışmasını önler.
- Kimyon önemli: Yemeklerinize kimyon ekleyin. Özellikle yukarıda gaz yapıcı özelliği yüksek olan gıdalara kimyon eklemek bu besinlerin gaz yapıcı özelliklerinin azalmasını sağlar.