Hatalı Ara Öğün Şişmanlatır

Hatalı Ara Öğün Şişmanlatır

Zayıflamak için önerilen ara öğünler, hatalı besin seçimlerinde şişmanlatabilir! Beslenme uzmanları ara öğün atlanmaması gerekir. Ara öğün kan şekerini dengede tutmada önemli rol üstlenir. 

Beslenme ve Diyet Uzm. Oya Yüksek

Kilo vermek için ara öğünlerin asla atlanmaması gerekir! Ara öğünlerde amaç kan şekerini dengede tutmak ve gerektiği kadar insülin salgılanmasını sağlamaktır. Ancak ara öğünlerde ‘doğru’ besinleri tüketmek çok önemli. Çünkü yanlış ara öğünler kilo verdirmek yerine tıpkı ana öğünlerde olduğu gibi aksine daha çok şişmanlatır. Örneğin karbonhidratlı yapılan ara öğünler fazla insülin salgılanmasına, bunun sonucunda hemen acıkma dolayısıyla ana öğünlere fazlaca yüklenmeye neden olur.

Hem sağlıklı beslenmek, hem ideal kiloya ulaşmak, yani zayıflamak için kişinin yaşam şekli ile sağlık durumuna göre gerekli sayıda ve doğru ara öğün besinleriyle beslenmesi çok önemli.

Ara öğünün 4 amacı var

1-     Kişinin alması gereken kalori hesabını tamamlamak

2-     Kan şekeri ve insülin dengesini sağlamak

3-     Psikolojik olarak oluşan atıştırma hissini doğru seçimlerle baskılamak

4-     Ana öğünlere yüklenmeyi önlemek

Genellikle 2 ara öğün yeterli geliyor

Kişinin gerçekte hangi saatte acıktığını belirlemesi veya bunun beslenme uzmanı tarafından iyi bir değerlendirmeyle tespit edilmesi gerekiyor.  Çünkü her bünye kendine özeldir. Genel olarak sağlık problemi bulunmayan kişilerin günde 2 kez ara öğün tüketmeleri yeterli geliyor. Ancak diyabet, hipoglisemi (düşük kan şekeri), hamilelik ve hamilelik diyabeti ile enerji (kalori) ihtiyacının çok olduğu durumlarda 3 ara öğün almak gerekiyor.

Kim, hangi ara öğünü atlamamalı?

  • Kahvaltıyı geç yapacaklar için: Gece ara öğünü önemli
  • Öğlen yemeğini geç yiyecekler için: Kuşluk önemli
  • Akşam yemeğini geç yiyecekler için: ikindi önemli

Gece ara öğünü önemli, çünkü…

Hipoglisemi hastalarının bazen uyku sırasında veya sabah uyandıklarında kan şekerleri çok düşük çıkabiliyor. Bunun sonucunda baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk, iç ezilmesi veya saldırır tarzda yemek yeme gibi sorunlar oluşabiliyor. Çünkü gece uzun bir süreç ve bu yüzden gece ara öğün alınması çok önemli. Ancak doğru ara öğünler seçmek şartıyla. Ara öğünün gece yatmadan yarım saat veya 45 dakika önce alınması yeterli geliyor.

Sağlıklı ara öğünler nasıl olmalı?

Kan şekerini yavaş yükselten ve belli bir dengede sabit kalmasını sağlayan besinlere “düşük glisemik indeksli” besinler denilir. Ancak unutmamak gerekir ki böyle belirlenen her besin herkese iyi gelecek diye bir kural yok. Doğruya deneme yanılma yoluyla ulaşmak en mantıklı olanı.

Doğru ara öğün seçimleri

  • Yoğurt-süt-ayran
  • Peynir+ ekmek
  • Meyve+yoğurt
  • Kuru meyve +yoğurt
  • Diyet bisküvi+süt-ayran
  • Latte veya sütlü filtre kahve
  • Protein barı ( haftada 2 defa gibi)
  • 10 adeti geçmeyecek şekilde tuzsuz (kavrulmamış) badem

Yanlış ara öğün seçimleri

  • Gofret tarzı şekerli atıştırmalar
  • Tek başına meyve, kuru meyve
  • Pasta-börek tarzı atıştırmalar
  • Gazlı içecekler
  • Hazır meyve suları
  • Reçel-bal

 

Sınıflandırma

Gİ düzeyi

Örnekler

Düşük Gİ40-55 veya daha azKarışık tahıl ekmeği, tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, süt-yoğurt, kuru elma, kuru erik, kuru kayısı, portakal, şeftali, armut, erik, çilek, kuru baklagiller(nohut,mercimek,kuru fasulye), kuru yemişler, kivi.
Orta Gİ56 – 69Arpa ekmeği, yulaf ekmeği, esmer pirinç, çavdar ekmeği, fırın patates, közlenmiş patates, havuç.
Yüksek Gİ70 veya daha yüksekPatates püresi, haşlama patates, beyaz ekmek, pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, gazlı içecekler, karpuz,kavun,üzüm,muz(olgun),ananas, kuru üzüm, şerbetli tatlılar, mısır gevrekleri

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.