Anasayfa / Her Derde Deva Bir Sebze: ENGİNAR

Her Derde Deva Bir Sebze: ENGİNAR

Paylaş

aylin guney, sebzeler, sifali bitkiler, enginarAntik çağlardan beri çok faydalı bir besin maddesi olarak değerlendirilen, yapraklarıyla birlikte tüketildiğinde afrodizyak, diüretik (idrar arttırıcı ), nefes açıcı ve hatta parfüm olarak kullanılabilen, güçlü afrodizyak etkisi sebebi ile zaman içinde kadınlara yasaklandığı söylenen enginar, her derde deva bir sebzedir. Mutfaklarınızdan eksik etmemeniz için çok fazla sebebiniz olan enginarı yakından tanıyalım…

Beslenme uzmanlarının sıkça tüketilmesi gerektiğini söyledikleri enginar maalesef uygun toprağımız olmasına rağmen az üretildiğinden pahalı sayılan ve bu yüzden de mutfaklarımızda hak ettiği yere kavuşamayan bir sebzedir. Enginarın yapısında bulunan fitokimyasalların ( sağlık üzerinde olumlu etkileri olan bitkisel kaynaklı biyolojik olarak aktif bileşikler ) sağlık açısından
faydaları ve hastalıkları iyileştirmedeki rollerinin araştırılması devam etmekte, biz bugüne dek keşfedilmiş olanlara bakalım.
 
Orta boy bir enginar 25 kalori ihtiva etmekle beraber vücudun günlük Fosfor ihtiyacının % 6 ‘sını, Magnezyum ihtiyacının %10’ unu, Mangan
ihtiyacının %8′ ini, Krom ihtiyacının % 10′ unu, Potasyum ihtiyacının % 5′ ini, Demir ihtiyacının % 4′ ünü, Kalsiyum ihtiyacının % 10′ unu,
C vitamini ihtiyacının % 10′ unu, Folik Asit ihtiyacının % 10 ‘unu, günlük lif ihtiyacının % 12 ‘sini karşılar. Düşük miktarda sodyum içerir,
kolesterol içermez.

Enginarın karaciğeri koruyucu ve temizleyici özelliği 1986 yılında keşfedilmiş. Bu etkiye sebep olan maddeler ” cynarin ve cafeic asit ”.
Karaciğer dokusunun yeniden yapılandırılması için önemli bir diğer madde olan  ” silymarin” de enginarın içinde bulunan güçlü bir antioksidan.
Bu sebze üzerine yapılan bir başka araştırmada, karın ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik hissi, iştah kaybı ve irratible (düzensiz ) bağırsak sendromu
adı verilen hastalıkta çok olumlu etkileri olduğu saptanmış. Diğer faydalarına da değinelim,

Ateş düşürücü, iştah açıcı, mide ve bağırsakları temizliyor, böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım ediyor, kandaki üreyi düşürüyor,
kalbi ve sinirleri güçlendiriyor. Güçlü bir idrar söktürücü olması sebebiyle böbreklerin çalışmasını düzenleyerek bedendeki istenmeyen
sıvıların atılmasını kolaylaştırır. Enginar ” inülin ” içermektedir, bir tür nişasta olan bu madde sindirilmeye dirençlidir ve kandaki şeker düzeyini
düşürür. Bedeni serbest radikallere karşı korur. Kandaki yağ ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü de saptanmıştır. Vücuda dinçlik verir, bedeni ve
zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Hücrelerin yıpranması engelleyerek yaşlanma
sürecini olumlu etkiler. Vücuttaki zehiri atması sebebiyle romatizma, gut ve eklem yanması semptomlarında hızla etki ederek şikayetleri azaltır.
 Ter kokusunu giderir. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen suyu saçları güçlendirir ancak bu su içinde bulundurduğu Apigenin isimli madde sebebi ile saçların rengini de açmaktadır. Emziren hanımların, böbrek ve mesanelerinde iltihap sorunları olan kişilerin enginarı yememeleri gerekiyor.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*