Anasayfa / Isırgan Otu ( Urtica )

Isırgan Otu ( Urtica )

Paylaş

aylin guney, sebzeler, sifali bitkiler, salata, Isırgan Otu, Urtica

Bu sayımızda da manav reyonlarında satılmayan, toplaması zahmetli ancak bu zahmete değecek faydalara sahip ısırgan otunu inceleyelim istedim. Değişik lezzetleri deneyimlemekten hoşlanan kişiler için hoş bir tat olabileceği kanaatindeyim. Adı saldırganlık ifade etse de sağlığa oldukça faydalı olan ısırgan otu, kan temizleyici ve aynı zamanda kan yapımında etkili bir bitkidir.

Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında, dalak hastalıklarında, solunum sistemi balgamlanmasında, mide kramplarında ve ülserlerinde, bağırsak ülserlerinde ve akciğer hastalıklarında tedavi edicidir. Mikroplu hastalıklarda ve mikrop salgılanan hallerde de bitki çok iyi bir yardımcıdır. Belirli bir yaştan sonra bedendeki demir miktarı azalmaya başlar. Buna bağlı olarak yorgunluk ve bitkinlik halleri görülür. Bu sorunu gidermek için taze ısırgan kullanılabilir. Safrakesesi rahatsızlığı ve kansızlık durumlarında da bitki çayı fayda sağlayacaktır. Ödemlerde, ısırganotu bedendeki fazla sıvıyı emerek büyük yararlar sağlar. Herhangi bir alerji rahatsızlığı çekenler uzun bir süre ısırganotu çayı içebilirler. Bitki ayrıca soğuk algınlığına yatkınlığı önler, romatizma ve gut hastalıklarında yardımcı olur. Değerli etken maddeleri kaybetmeden çay hazırlamak için, yapraklar yalnızca haşlanır, kaynatılmaz. Kullanılan bitki ne kadar taze olursa, şifa gücü de o kadar fazladır. Isırganotu, herhangi bir sağlıksorunu oluşmadan koruyucu amaçla içilebilir ve yenebilir.
Çay Hazırlamak:
Yaprak Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haşlanır, 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Taze olarak aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane ilave edebilirler.
Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Tohum Çayı: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.Yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.
Ve merak edelere Karadeniz yöresinin vazgeçilmezi ”sırgan” yemeğinin tarifi…….
ISIRGAN YEMEĞİ
Malzemeler:
Bu yemeğin değişmez üçlüsü ısırgan otu, mısır unu ve sarımsaktır. Gerisini, kendi damak tadınıza göre şekillendirebilirsiniz.
1 kg. ısırgan otu
2 yemek kaşığı tepeleme mısır unu
4 diş orta boy sarımsak
    2 yemek kaşığı tepeleme tam buğday unu (isteğe göre)
    1 adet orta boy kuru soğan
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 çay kaşığı kırmızı pul biber
    1 çay kaşığı nane
    Ameliyat eldiveni. İsterseniz kullanmayın ama sonra yazmadı demeyin !
Yapılışı:
Operasyon için eldivenleriniz takın, yapraklarını sap kısımlarından ayırın. Kalan sapları çay için kullanabilirsiniz. Yıkadığınız yaprakları 1,5 lt. (7.5 su bardağı) kaynamış suya atın. Boyasız keten ipliği ya da becerebiliyorsanız sapıyla bağlayarak demet haline getirdiğiniz sapları da ilave edin.15 – 20  dakika bu şekilde haşlanan bitkinin içinden sapları çıkartın. Blender ile ezip püre
haline getirin. Kısık ateşte kaynamakta olan püreye elekten geçirilerek havalandırılmış önce mısır daha sonra buğday ununu topaklaştırmadan yedirin. Bazı ısırgan türleri çok daha fazla su bırakır. Özellikle açık yeşil renkli olanları. Bu nedenle un miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Isırgan pişerken bir başka tencerede geri kelen malzemeleri zeytinyağında çevirip sosunu hazırladıktan sonra beklemeden porsiyonlara böldüğünüz ısırgan otu yemeğinizin üzerine ilave
ederek servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*