Anasayfa / Genel Sağlık Bilgileri / Kansere Anneanne Mutfağı Tavsiyesi

Kansere Anneanne Mutfağı Tavsiyesi

Paylaş

Prof. Dr. Faruk ZorluKilo, hareketsiz yaşam, beslenme alışkanlığının değişmesi, normal düzenin dışına çıkılması durumu iyice kötü hale getiriyor. Anadolu mutfağında pişen yemekler sağlıklıdır.

Prof.Dr. Faruk Zorlu

AKCİĞER KANSERİ ARTIYOR

Sigara kullanmak akciğer kanserine yakalanmak için yeterli bir nedendir. Ülkemizde erkeklerin önemli bir kısmı bayanların da az sayılamayacak kadar bir bölümü tiryaki konumunda. Umuyoruz ki 10-15 yıl içinde akciğer kanseri ülkemizde artarak devam edecek. Bugün sigarayı bıraksanız bile etkisi yıllarca devam ediyor.

ABD’de sigara ile savaş 1980’li yıllarda yapıldı. Sonuçlarını şimdi almaya başladılar. Bizde ise sigara kullanımına bağlı olarak akciğer kanserine yakalanma oranı artama devam ediyor. Sigara içmezseniz kanser olmuyorsunuz.

“Bilgisayar teknolojinin ilerlemesi bize yeni ufuklar açtı. Çoklu solunum ayarlı makinelerimiz var. Hastanın tümörü akciğerde olduğu zaman nefesle birlikte hareket ediyor. Kısaca tümörü takip ediyoruz doğru yer ve zamanda radyo terapi yapıyoruz. Uyutulamayan hastalara da bir şey yapılamıyordu. Şimdi ise radyo cerrahi tedavisi yapılıyor. Bütün bu yenilikler tabiki sigara kullanmaya sebep değil.

SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİ

Kalın bağırsak ve mide kanserine yakalanmada beslenmenin de önemli bir rolü vardır. Yaşamın getirdiği hızlı tempoda insanların beslenme şekilleri değişiyor. Yarı işlemiş gıdalar beslenme alışkanlığımızı bozuyor.Bununla birlikte kilo alımı artıyor. Ortaya çıkan sonuçların hepsi kanserle ilişkili. Kilo, hareketsiz yaşam beslenme alışkanlığının değişmesi, normal düzenin dışına çıkması durumu iyice kötü hale getiriyor. Çözüm için çocuklarımıza annelerimizin anne annelerimizin beslenme tarzını unutturmamalıyız. Orada zincir bizleriz. Bizlerin o zincirin halkasını kırmasında şiddetle yarar var. Anadolu mutfağında pişen yemekler sağlıklıdır.
Zorlu, dengeli beslenmek için, içinde bulunduğumuz coğrafya, Akdeniz mutfağı sebze, meyve, beyaz et ve tahıl ürünlerinin tercih edilmesi gerekiyor.

Sağlıklı beslenmek için katkılı ve yarı mamül gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Katkılı yarı mamül tavuk ürünleri köfte, salam gibi gıdaları yemeye itirazım yok. Ama 3 öğün yenmesine karşıyız. Bunu yapmamamız lazım. Süreklilik haline geldiği zaman işin boyutu değişiyor. Tarhana çorbası unutuluyor, sulu yemekler unutuluyor.

ÖLDÜRÜCÜ DOZ RADYASYON KANSERİ YENİYOR

Dünyada ilk kez 1951 yılında İsveçli beyin cerrahı LarsLeksell tarafından kullanılan ve radyocerrahi diye adlandırılan tedavi tekniği; derin yerleşimli, açık cerrahi ile ulaşması zor ve riskli olan beyin tümörlerinin ve diğer patolojilerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Adından anlaşılacağı üzere radyocerrahi radyasyon ile cerrahi yapmaktır; ancak kafatası açılmadan, genel anestezi almadan ve yoğun bakım süreci olmadan manyetik rezonans gibi üstün görüntüleme teknikleri rehberliğinde yüksek doz radyasyonun milimetrik hassasiyetle tek seansta uygulandığı bu tedavide hastanın hastaneye yatmasına gerek kalmamaktadır.

Öldürücü doz burada kastedilen yüksek doz, vücutta da bir çok yerde milimetrik hassasiyette bir seferde ya da bir kaç kez tümöre yüksek doz vererek o hastalığı kontrol etme şansını yakaladık.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Araç çubuğuna atla