Kişisel Gelişimin Yanlış Bilinenleri

26.03.2021
4.197
Kişisel Gelişimin Yanlış Bilinenleri

Kendini tanımak, hayata yeni-farklı perspektiften bakmak, bilinç seviyesi-farkındalığını geliştirmek isteyen herkes için kişisel gelişim etkili bir alandır. Okuduğumuz kitap, izlediğimiz film, gittiğimiz eğitim bu gelişim için güzel bir adım olsa da bazen yanlış anlaşılan noktalar oluyor.

Naz Mayadağ Güneş

Kişisel Gelişim Uzmanı

Kişisel gelişim konusundaki yanlış anlaşılmalar yoğun kafa karışıklığı ve hayal kırıklığına yol açıyor. Güvenilen kaynaktan gelen yeni bilgiyle karşılaştığımızda, içimizdeki heves ile bu bilgiyi doğru olarak kabul etme eğilimi oluşur.

Oysa ki, ‘doğru’ kavramı kişiden kişiye göre değişir ve herkesin mutluluğa ulaşma yolu farklıdır. Bu sebeple yeni bilgi aldığınızda, bunu kendi zihin yapı ve yaşam alışkanlıklarına uydurmalı, ‘doğru’ kavramınızla uyumluluğunu sorgulamalısınız. Aksi halde, bu bilgi tam olarak anlaşılamadığından hayatınızda karmaşaya yol açabilir.

1) Her zaman mutlu olmalısın.

Kişisel gelişimle ilgili en büyük yanlıştır. Bir insanın daima mutlu olması imkansızdır. Hayatta bizi üzen, kıran, öfkelendiren deneyimler de yaşarız. Bunların hepsi kendimizi geliştirmek için öğretmenlerdir. Dolayısıyla üzülmek, ağlamak, öfkelenmek son derece normal ve gereklidir. Negatif duyguları yaşarken ‘Üzül ama geçeceğini bilerek üzül’ gerçeğini hatırlamalıdır. Önemli nokta; duyguyu yaşarken o duyguya teslim olmamaktır. Uzun süre devam ederse, o duyguya teslim olunmuş demektir. Hayatın içinde üzülme-öfkelenme normaldir. Ağlamak istediğinizde ağlayın. Tüm duyguları fark edip, onlarla barış içinde olun. Duyguların ardındaki almanız gereken derse odaklanın.

2) Hayatında her şey yolunda gidecek.

Kişisel gelişimle ilgili eğitime gidenlerin büyük çoğunluğu hayatlarının mucizevi şekilde değişmesini bekler. Bu beklenti hayal kırıklığı yaratır. Çünkü yaşamda her şey bir süreç gerektirir. Nasıl ki bir çocuk bir anda büyümüyorsa, bir ağaç bir anda meyve vermiyorsa, bir insanın hayatı da bir anda değişmez. Bunun için istikrarlı bir çalışma, disiplin ve süreç gerekir. Eğitimlerde aldığınız bilgileri hayatınızda uygulamazsanız değişim olmasını bekleyemezsiniz. Birkaç gün mutlu hissetseniz bile alışkanlık ve düşünce yapınızı değiştirmezseniz, eski düzeninize geri dönersiniz.

3) Sadece kendini düşün.

Çok tehlikeli düşüncedir. Bu algıya sahip olan insan zaman içerisinde yalnızlaşır, farkındalıktan yoksun bir hale gelir. Bu cümlenin doğrusu ‘Kendine yapılmasını istemediğin hiçbir şeyi başkasına yapma.’ şeklinde olmalıdır. Tabii ki hayatımızda kendimizi öncelik olarak görmeliyiz. Ama bu durum başkalarına zarar verme, kırma ya da saygısızlık yapmamıza sebep olmamalı. Herkesi kendimizi korur gibi korumalı, bunu yaparken kendi hakkımızı da korumalıyız. Bu çok ince denge gerektiren bir konudur.

4) Olumlamalar her zaman işe yarar.

Bilinçaltı programlamaları olarak da tanımlanabilecek olumlamanın işe yarayabilmesi için konu ile ilgili eylemleri değiştirmeliyiz. Bir örnek üzerinden gidecek olursak; ‘Para bana akıyor’ olumlamasını her gün yapan birini düşünelim. Bu kişi para harcarken kendini rahatsız hissediyorsa, bu olumlamayı ne kadar yaparsa yapsın para ona akmaz. Çünkü bilinçaltında kıtlık bilinci vardır, paranın ona gelebileceğine inanmıyordur. Bu olumlamanın işe yarayabilmesi için kişinin bilinçaltındaki bu kodu fark etmesi ve eylemlerini değiştirmesi gerekir. (Para harcarken içinden ‘Harcadığım para katlanarak bana dönüyor.’ diyebilir. Her ay düzenli bir yere bağış yapabilir. İmgeleme çalışmalarıyla kendini çok zengin bir şekilde hayal edebilir vb.)

5) Meditasyon sadece oturup gözler kapatılarak yapılır.

Derin ve kapsamlı bir konu olan meditasyonun çok farklı tekniği vardır. Hareketli meditasyon olarak bilinen dans, doğayı seyrederken, yoga esnasında asanaları yaparken bedeni izleyerek yapılan meditasyon gibi yüzlerce çeşit meditasyon vardır. Kendinize en uygun olanı bulmak için araştırma yapmalı, size uygun olan çeşidi uygulamalısınız.

Bu beş maddede anlattığımdan çok daha fazla doğru bilinen yanlış var. Burada en sık yapılan hataları ele alarak eğer yapıyorsanız kendinizi izlemenize yardımcı olmak istedim. Tek bir yazara, eğitmene ya da guruya bağlı kalmadan araştırmalar yapmak ufkunuzu genişletecek-bilgi birikiminizi arttıracaktır. Kim ne kadar bilge olursa olsun, hayatınızı ve sizi, sizden daha iyi kimsenin tanıyamayacağını unutmayın, kendi kendinizin eğitmeni olun. O zaman yürüdüğünüz bu bilgelik yolu daha anlamlı ve farkındalığı yüksek bir deneyim haline gelir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.