Anasayfa / Manşet / Mandalinanın 10 Önemli Faydası

Mandalinanın 10 Önemli Faydası

Paylaş

Kış aylarının vazgeçilmezi ve turunçgillerin baş tacı olan mandalina C vitamini başta olmak üzere içerdiği A, B vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten kanser riskini düşürmeye, iştah kontrolünü sağlamaktan yüksek kan basıncını önlemeye kadar sağlığımız üzerinde pek çok önemli faydalar sağlar.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik

Mandalinanın faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Örneğin bol gözenekli bir kabuğa sahip olan mandalina diğer turunçgillere göre daha çabuk su kaybettiği için aldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketmeniz biyo yararlılığı açısından önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Zengin C vitamini içeriği ve flavonoidler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Yeni hücrelerin oluşumunu destekler

B vitamininden de oldukça zengin olan mandalina vücutta DNA ve RNA oluşumunda görev alarak yeni hücrelerin oluşmasını destekler.

Kansere kalkan olur

İçeriğindeki folat sayesinde kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini önleyerek akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişimini önlemede etkili olur.

İştah kontrolünü sağlar

İçeriğindeki çözünür lif olan pektin daha uzun süre tokluk sağlar. Yapılan çalışmalara göre, mandalina obezite sorunu olan kişilerde iştah kontrolüne katkıda bulunarak kalori alımını azaltır.

Yüksek kan basıncını önler

Mandalinanın potasyum içeriğiyle yüksek kan basıncını önleyerek kalp krizi riskini azalttığı da, yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen faydaları arasında yer alır. Ayrıca içeriğindeki flavonoidler sayesinde kolesterolün düşmesinde de etkilidir.

Kemik erimesine karşı etkili

Potasyum aynı zamanda kemik sağlığı için de gerekli olan bir mineraldir. Mandalina içerdiği potasyum ve A vitamini sayesinde sağlıklı kemik gelişiminin sağlanmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde rol oynar.

Yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar

Mandalinada bolca bulunan C vitamini vücutta kollajen sentezi için önemlidir. Kollajen yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

Demirin emilimini artırır

C vitamini aynı zamanda besinlerle alınan demirin vücuttaki emilimini artırıyor.

Göz hastalıklarını geciktirebiliyor

Mandalinada bolca bulunan A vitamini göz sağlığı için de önemli. A vitaminin yeterli alınması başta gece körlüğü olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktiriyor.

Kan şekeri dalgalanmalarına karşı etkili

Mandalinada bulunan flavonoidler diyabetle savaşmada da rol oynuyorlar. Flavonoidler hastalığa neden olan molekülleri nötralize eden antioksidanlar. Uygun porsiyon tüketildiğinde (1 porsiyon meyve=2 küçük mandalina) kan şekerindeki dalgalanmaları önleyerek tatlıya olan ihtiyacı azaltıyor.

Üç Kurala Dikkat!

Kabuğunu sakın atmayın

Mandalina kabuğunun altındaki beyaz lifler selülozik maddeler bakımından zengin oldukları için sindirim siteminin daha aktif çalışmasında etkili oluyorlar. Ayrıca beyaz liflerin içeriğindeki pektin de diyet lifinin bir bileşeni olduğu için kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve kan şekeri dengesi sağlar. Bu nedenle mandalinanın beyaz kısımlarının atmayın ve meyveyle birlikte tüketin.

Porsiyon kontrolüne dikkat!

C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası depolanmaz, atılır. Bu nedenle yüksek miktarda tüketilen mandalinanın da 1 porsiyon (2 küçük adet) mandalinanın da vücuda sağlayacağı vitamin aynıdır. Ayrıca yüksek miktarlarda tüketilmesi bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Hassas bünyelerde ciltte kızarma ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara, içeriğindeki fruktoz şekeri nedeniyle diyabet hastalarında kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle mandalina tüketirken porsiyon kontrolü çok önemlidir.

Çekirdeği varsa, mutlaka çıkarın

Çekirdeksiz türleri de bulunana mandalinayı tüketirken çekirdeklerinin çıkarılması gerekir. Çünkü çekirdeği apandisit organının tıkanmasına yol açabilir.

Mandalina kabuğundan detoks çayı

Mandalinanın kabuğundan yapılan detoks çayları hem sindirim problemlerine iyi gelir ve bağışıklığınızı destekler hem de vücuttan toksin atılmasını sağlar. Bu çayların aynı zamanda yorgunluk ve uykusuzluk problemlerini azaltıcı etkileri de mevcut.

Hazırlanışı: 1 litre kaynayan suya, 2 küçük mandalinanın kabuklarını doğrayarak atın. Ardından ½ limon suyu, 1 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil 2 çorba kaşığı elma sirkesini ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin ve ocağın altını kapatın.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*