Migren Botoksu Ağrısız Yaşam

Migren Botoksu Ağrısız Yaşam

ABD’de yüzde 90 başarı oranına ulaşan migren tedavisindeki son teknikler ülkemizde de  uygulanmaya başladı. “Migren Cerrahisi” öncesi “Migren Botoksu” bir çok hastaya ağrısız yaşamın kapısını açıyor.

Op. Dr. Ufuk Askeroğlu

Estetik ve Plastik Cerrah

Migren, artık kâbus olmaktan çıkıyor. Migren tedavisi genel anestezi altında yapılan ve çoğu durumda hastanın aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edildiği cerrahi bir operasyon. Migren çeşidine göre uygulanacak bölge ve yöntem değişir. Tedaviden hemen sonra sonuçları görülmeye başlar.

“Migren Cerrahisi” öncesi “Migren Botoksu” da bir çözüm

Çoğu vaka migrenin şiddetine göre cerrahi prosedüre girmek istemeyen hastaya, migren botoksu tedavisi uygulanır. Gerek migren cerrahisi, gerekse migren botoksu ile ağrısız bir yaşama ulaşmak mümkün. Herkes hayatının belli dönemlerinde baş ağrısı çeker. Migren tehlikeli bir hastalık değildir. Genelde ataklar halinde ortaya çıkan, kafanın tek tarafına yerleşen, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklidir. Ataklar 4 saat ile 72 saat arasında değişebilir. Bu ataklar sırasında baş ağrısının yanı sıra bulantı, kusma, normal ışık ve sesten rahatsız olma gibi şikayetler de görülebilir. Kişi karanlık, sesten uzak bir odada uyumak ister. Tedavi edilebilir. Migrenin kadınlarda görülme sıklığı erkeklerdekinin üç katıdır. Bu farklılığın sebebi kadındaki hormonal değişikliklerdir. Annesi ya da babası migren hastası olan birinin migren hastası olma ihtimali yüzde 40’tır. Hem annesi hem babası migren hastası olan birisi yüzde 75 oranında migren hastası olabilir

Uyarıcı Belirtiler

*Yorgunluk,

*Işıktan ve sesten rahatsız olma,

* Kaslarda ağrı,

*Mide bulantısı, kabızlık, ishal,

*Susuzluk, idrara sık çıkma

*Huzursuzluk, üzüntü gibi belirtiler migren atağının geleceğini gösterebilir.

72 saate kadar sürebilen bir dönemdir. Atak sıklığı değişken bir durumdur. Kişiden kişiye değiştiği gibi kişinin atak zamanı da değişken olabilir. Ayda 1-2 kez ya da haftada bir atak geçirilebilir. Ayrıca ataktan sonra uzun bir süre atak gelmeyebilir.

Bir hastanede yapılan araştırmalarda migren hastalarından alınan cevaplara göre en sık görülen durumlar stres, hormonlarda değişiklik, halsizlik, yorgunluk ve öğün atlamadır. Çocuklarda aç kalma, az yemek yeme, kadınlarda adet dönemiyle ilgili hormonal değişiklikler migrene neden olabilir.

Migren tetikleyicisi faktörler:

*Yeterince yememek,

*Bazı yiyecekler ve içecekler; eski peynir, çerez, çikolata, şarap, alkol, kafeinli içecekler, kahve, çay, katkı maddeleri,

*Çevresel faktörler; göz alıcı ışık, ağır koku, seyahat, çok yorulma, hava değişiklikleri,

*Hormonal değişiklikler; adet dönemi, gebelik, doğum kontrol hapları,

*Uyku problemi; uykusuzluk çekme ya da aşırı uyuma,

*Duygusal değişiklikler; endişe, üzüntü, tartışma, heyecan, depresyon, stres,

*Baş ve boyunda ağrı; göz, boyun, diş, çene ağrısı,

Bu tetikleyicilerin hepsi bir kişide olmak zorunda değildir. Atak başlaması için yukarıdaki bir kaç neden yeterli olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.