Anasayfa / Sağlık Yaşam Tv / Neden Kollajen Değil de Kollajen Peptit?

Neden Kollajen Değil de Kollajen Peptit?

Kollajenin moleküler yapısı büyüktür. Bu moleküllerin hedef doku kıkırdak hücresine girmesi imkânsızdır. Küçük parçalara ayırmak gerekir. Kollajenleri doğru yerlerden, hücrenin içerisine girebilecek hale getirmek için bölmek aynı zamanda da içeride kollajen molekülünü yeniden oluşturabilecek hammadde şeklinde yapmak gerek. Bu noktada oluşan küçük parçalara ‘kollajen peptit’ denir. Eklem ve kıkırdak sağlığını korumak için kollajen peptitler önemlidir.

Prof. Dr. Koray Ünay

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Doğal dediğimiz zaman insanlar ‘Doğal olan her şey bana iyi gelir’ mantığıyla düşünür. Oysa ‘her doğal, sağlıklı olacak diye kural’ yoktur. O zaman zehirli mantar niçin zararlı?

Eklem ve kıkırdak sağlığını korumak için öncelikle insanların kilo vermeleri sonrasında yaş ve kiloya uygun seviyede spor yapmaları gerekir. Sonrası ise tamamen doğal süreçtir. İnsanın vücudunda tüm dokular eskidiği için saç rengi, gözlerin az görmesi, vs. bu yaşlanmadan eklemlerde nasibini alır. Dışarıdan vitamin alındığında beklenti nedir? Gıdalardan yeteri kadar alınamayan vitaminin yerini doldurmaktır. Aynı durum kıkırdaklar için de geçerlidir. Kıkırdak sıvısının haricinde kıkırdağın kendi yapısını oluşturan, elastikiyeti sağlayan ‘kollajen’ adlı bir protein var. Kıkırdak hücresinin bir anlamda ortaya çıkardığı protein zincirini gıda takviyesi olarak almak eklem sağlığı açısından önemlidir.

Kollajen peptit nedir?

Kollajenin moleküler yapısı büyüktür. Bu kadar büyük bir molekül hücrenin içerisine giremez. Moleküllerin sindirim sisteminden geçtikten sonra hedef doku kıkırdak hücresine girmesi imkânsızdır. Bunu yararlı hale getirebilmek için küçük parçalara ayırmak gerekir. Bunu küçük parçalara ayırmak gerekir. Kollajenleri doğru yerlerden, hücrenin içerisine girebilecek hale getirmek için bölmek aynı zamanda içeride kollajen molekülünü yeniden oluşturabilecek hammadde şeklinde yapmak gerekir. Yanlış yerlerden böldüğünüz zaman içeride kollajen oluşturma şansı yoktur. Bu noktada oluşan küçük parçalara ‘kollajen peptit’ denir. Doğru yerlerden bölünmediği zaman kollajen peptitler işe yaramaz ya da çok az işe yarar. Bu bir teknoloji işidir.

Kelle-paça çorbasındaki kollajen yararlı mıdır?

Kelle-paça çorbasının içinde çok sayıda aminoasit parçacıkları vardır ama bir yararı yoktur. Belki kazanlarca tüketilirse ancak o zaman hidrolize edilmiş bir kollajenden elde edilmiş bir yararı alabiliriz. Kollajen peptitlerin hem sindirim sisteminden geçme hem de hedef dokuya kıkırdak hücresinin içerisine girebilme ihtimali çok yüksektir.

Neden Morina Balığı?

Hammaddenin çok temiz olduğuna dikkat etmeliyiz. Doğada el değmemiş yer nerede ise yok. Kuzey denizleri bu konuyla ilgili vaha diyebileceğimiz bir yer. İşin alameti farikası; Morina balığının cildinden özel tekniklerle elde edilen kollajen peptitlerin çok daha temiz, daha yararlı olmasıdır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*