Omurga Ameliyatında Felç Riski

Omurga Ameliyatında Felç Riski

Omurga ameliyatında karşılaşılan felç riski yeni sistemler sayesinde minimum seviyeye iniyor. Nöromonitörizasyon sistemi, felç riski olan ameliyatlarda hastaların umut ışığı oluyor.

Doç. Dr. Çağatay Öztürk

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Omurga ve benzeri ameliyatlarda felç riskini minimum seviyeye indiren Nöromonitörizasyon sistem çok büyük bir yarar sağlıyor.

Omurgada operasyon esnasında omuriliğe herhangi bir zarar verilip verilmediğini gösteren ve anında bize haber verebilen Nöromonitörizasyon sistem hastanın felç kalma olasılığını bildirdiği için riski de azaltıyor.

Felç Riskini Azaltıyor

Türkiye’de ilk olarak 2002-2003 yıllarında gelen bu sistem yaygın olarak 2008-2009 yıllarından sonra kullanılmaya başlandı. Sistem sayesinde ameliyat esnasında cerrah psikolojik olarak da rahatlıyor. Sistemin olumlu sonuç verme oranı yüzde 97-98 kadar. Hastaların felç kalma riskini nöromonitörizasyon sistemi sayesinde ameliyat esnasında görüp müdahale etmek tıp açısından büyük bir ilerleme.

Nöromonitörizasyon sisteminin anestezi ile büyük bir koordinasyon içinde olması gerekir. Anestezi dediğimiz şey aslında kasların felç olması demektir. Sistemin kullanıldığı ameliyatlarda çok derin anestezi olmaması gerekir. Kaslara verilen elektriğin geri dönmemesi ameliyattan değil anesteziden kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple nöromonitör teknisyeninin anestezi doktoru ile çok sıkı iletişim içinde olması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.