Anasayfa / Potastum Deposu & Doğal Antioksidan : Tarçın

Potastum Deposu & Doğal Antioksidan : Tarçın

Paylaş

Potastum Deposu & Doğal Antioksidan : Tarçın, Aylin Güney, Şeker Düşürücü, Romatizma, Faranjit, Tansiyon Düşürücü, Anti Bakteriyel, Deri Hastalıkları, Nitrozamine, Migren, Kanser, Antioksidan,Geçen sayımızda tarçın kokan topraklara doğru seyahate çıkacağımızı yazmıştım. Bu doğrultuda istikametimiz Güney ve Güneydoğu Asya. Tarçın defnegiller familyasından, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsidir. İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir.

Hazırlayan: Aylin Güney

Tarçın ağacının meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır. Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de sıkça kullanılır. Tarçın sadece güzel kokulu bir baharat değildir… 

•         Şeker hastalığına karşı önleyicidir.
•         Kan şekerini düşürmede yardımcı olur.
•         Romatizmaya karşı önleyicidir.
•         Faranjite karşı dirençli kılar.
•         Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır.
•         Yorgunluğu gidericidir.
•         Gerginliği alıcı, sakinleştiricidir.
•         Geniş spektrumlu doğal bir anti bakteriyeldir.
•         Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırır.
•         Bağırsaklarda nitrozamine oluşumuna engel olur.
•         Yoğun çalışma temposunun neden olabileceği baş ağrılarını önler.
•         Mide dostudur.
•         Zihin yorgunluğunu alır.
•         Kansere karşı vücudu dirençli kılar.
•         Bağışıklık sistemini güçlendirir.
•         Çok sayıda farklı moleküler yapılı antioksidan içerir.
•         Stresi ve gerginliği alır.
•         Migrene karşı önleyicidir.

Okuduklarınız bu harika aromanın ardında gizli olanlar ancak kullanımını abartmamak gerektiğini de belirtmeliyim. Haftada en fazla dört-beş defayı geçmemelidir. Dönem dönem onbeş-yirmi günlük aralar verilerek tüketilmesi çok daha etkilidir. Unutmayınız, hiçbir bitkisel çayı alışkanlık haline getirmeyiniz. Vücudunuzu alıştırmayınız. Vücudu alıştırmak demek, ona ihtiyaç duyulduğunda etkisinin daha az olabileceği anlamına gelir.
Konu ile ilgili araştırma yaparken tarçının baharat dünyasındaki en güçlü antioksidan olduğu bilgisine ulaştım. En az dokuz adet antioksidan içeriyor. Tarçın ağacının kökleri, potasyuma karşı öylesine seçici (selektif) davranırmış ki, adeta yetiştiği toprağın potasyumunu emerek depolarmış. Bu durum kabuk tarçın veya toz tarçını çok zengin bir potasyum deposu haline getiriyormuş. Tarçın eski zamanlarda bal ile beraber hastalıkların tedavisinde kullanılmış. Bu ikisinin karışımının birçok hastalığa iyi geldiği günümüzde de kabul görmüş durumda. Şeker hastaları bal kullanımı için tereddüt edebilirler. Bugünün tıp ilmi, balın tatlı olmasına karşın doğru dozlarda alındığında şeker hastaları için tehlikeli olmadığını kabul etmekteler.

Artritli hastalar, bir bardak sıcak su içerisinde 2 kaşık bal ve bir çay kaşığı toz tarçını eritip sabah, akşam alabilirler. Eğer düzenli olarak alırlarsa kronik Artriti olan hastaların bile tedavi olabildikleri belirtiliyor. Kopenhag Üniversitesinde yapılan bir araştırmada kahvaltıdan önce bir yemek kaşığı bal ve ½ çay kaşığı toz tarçını alan 200 hastadan 73 ü bir hafta içerisinde şifa bulmuşlar, geri kalan yürüyemeyen ve hareket edemeyen hastalar da bir ay içerisinde şifa bulmuşlar. Bal ve tarçın kürlerinin, mide ağrıları için olduğu kadar mide ülserleri için de yararlı olduğu saptanmış. Japonya ve Avustralya da yapılan bir araştırmada, mide ve kemik kanserleri üzerinde başarılı olunmuş. Bu tür kanserlere yakalanan hastalar günde bir kaşık bal ve bir kaşık tarçını bir ay süreyle günde üç defa almalıdırlar deniyor. Bal ve tarçını sabah aç karna almak şeklindeki uygulamanın arterlerdeki kolesterolleri eriterek kalp hastalarını kalp krizinden koruyabileceği de belirtiliyor, tabii ki kolesterol hastaları da bundan faydalanabiliyorlar.

Buraya yazdıklarımın araştırma sonuçları olup, sizlere bir doktor gibi reçete önermediğimi belirtirim. Önümüzdeki sayıda birlikte olmak dileğiyle, hoşçakalın

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*