Anasayfa / Genel Sağlık Bilgileri / Probiyotikleri Yok Eden En Büyük 3 Düşman

Probiyotikleri Yok Eden En Büyük 3 Düşman

Paylaş

probiyotikleri-yok-eden-3-buyuk-dusmanProbiyotik eksikliği hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor. Sezaryen doğumlar, karbonhidrat zengini rafine gıdalar ve çeşitli antibiyotik kullanımları bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Dr. Ersan Küçük

Probiyotikler, bağırsaklardaki sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini seçici olarak arttıran, insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen sindirilemeyen gıda bileşenleridir. En önemli görevlerinin başında yiyeceklerin hazmını kolaylaştıran enzimleri salgılamak gelir ve erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur. Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluşturur. Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturarak bağırsak mukozasını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplar.

İshalden, Egzamaya; Astımdan Kolon Kanseri Gibi Birçok Hastalığa Probiyotik Desteği…

Kullandığımız antibiyotiklerin yaklaşık %20’si bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak ishale sebep oluyor. Probiyotikler, virüs ishallerinde daha etkili olmakla birlikte, antibiyotik ishallerinin süresini azaltmada da fayda sağlıyor. Üstelik genital ve üriner sistem enfeksiyonlarının azalmasında da etkililer. Ayrıca bağırsaklardaki koruyucu mukoza bariyerini güçlendiriyorlar ve böylece bağırsak geçirgenliğini azaltarak alerjik maddelerin kana geçmesini engelliyorlar. Hatta probiyotiklerin, çocuklarda görülen egzama, astım gibi alerjik hastalıklardan korumada da etkili oldukları biliniyor. Başka bir probiyotik türü olan kefirin de tümör oluşumunu engellemek ya da var olanın ilerlemesini azaltmakta faydası olduğu düşünülüyor.


Probiyotikler, bağırsak mukozası üzerinde oluşturduğu koruyucu tabakanın ortadan kalkması ile bağırsak geçirgenliğini arttırıyor. Bağırsak florasının bozulmasıyla ortaya çıkan bazı hastalıklar: ishal, antibiyotik ishali, idrar yolu hastalıkları, çeşitli alerjiler, Crohn hastalığı, ülseratif kolit kanser, kolon kanseri vb.

Sezaryen doğumları, karbonhidrattan zengin ve rafine gıdaların tüketilmesi ve çeşitli antibiyotiklerin bilinçsizce kullanımlarını probiyotik kaybı nedeni ile bağırsak florasanın bozulmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre özellikle çocuklarda probiyotik eksikliğinin sezaryen doğumla başladığı görülüyor. Normal bir doğumda bebek, vajinden gelen probiyotikler ile karşılaşır. Bebek anne sütü ile beslendikçe de normal flora gelişir. Sezaryen ve normal doğum tercihi bu açıdan bakıldığında çok önemlidir. Çünkü normal doğumda bebek, anne kanalından yararlı bakterileri alıp bağırsaklarına yerleştirebiliyor; sezaryen doğumda ise bebeklerin bağırsaklarına ilk olarak dış ortam bakterileri yerleşiyor. Çocuklarda görülen bağırsaktaki bakteri dengesizliği ise ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıkları tetikliyor. Bu da hayatlarında önemli değişikliklere ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açabiliyor. İkinci olarak da araştırmalar, bilinçsiz antibiyotik kullanımının özellikle çocuklarda bağırsak florasını bozduğu ve kalıcı değişikliklere yol açtığını doğruluyor.

Anne Sütü ve Ev Yoğurdu Probiyotik Açısından En Zengin İki Gıda…
Anne sütü ve günlük sütten mayalanan yoğurt, probiyotik açısından en zengin iki gıda. Vücuttaki probiyotik dengesinin tekrar sağlanabilmesi için sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyetin faydalı olacaktır. Ayrıca kefirin yanı sıra turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler gibi fermantasyon ürünlerin de bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırma özelliği olan ürünlerdir.


En Çok Sorulan Sorulardan Biri de: “Probiyotiklerin Yan Etkisi Var mı?”
Probiyotiklerin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Özellikle altını çiziyorum çocuklar için de probiyotikler oldukça güvenlidir. Çocuklarda probiyotikle beslenmenin alerjik bünyelere yararlı olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bebeklerde görülen kolitte de probiyotik kullanılabilmektedir. Karbonhidrattan zengin rafine gıdaların aşırı tüketimi, geleneksel fermente gıdaların az tüketilmesi, çeşitli toksinler, antibiyotikler ve sezaryen doğumlar bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri arasındadır. Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et, yumurta ve fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayası) gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet de bağırsak florasının koruyuculuğunu artırıyor.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*