Anasayfa / Genel Sağlık Bilgileri / Probiyotiklerin 3 Düşmanı…

Probiyotiklerin 3 Düşmanı…

Paylaş

probiyotikProbiyotik eksikliği hem yetişkinleri hem de çocukların sağlığını olumsuz etkiler. Bağırsak florasının bozduğu için probiyetiklerin üç düşmanı olarak belirtilen: sezaryen doğumları, karbonhidrat zengini rafine gıdaları ve çeşitli antibiyotik kullanımlarına karşı uzmanlar uyarıyor…

Prof. Dr. Lynne Vernice McFarland

Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

Probiyotikler, bağırsaklardaki sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini seçici olarak arttıran, insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen sindirilemeyen gıda bileşenleridir. En önemli görevlerinin başında yiyeceklerin hazmını kolaylaştıran enzimleri salgılamak. Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur. Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluşturur. Bu bakteri ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturarak bağırsak mokazasını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplar.

İshalden, egzamaya; astımdan kolon kanseri gibi birçok hastalığa probiyotik desteği…

Kullandığımız antibiyotiklerin yaklaşık %20’si bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak ishale sebep olur. Probiyotikler, virüs ishallerinde daha etkili olmakla birlikte, antibiyotik ishallerinin süresini azaltmada da fayda sağlar. Üstelik genital ve üriner sistem enfeksiyonlarının azalmasında da etkilidir. Bağırsaklardaki koruyucu mukoza bariyerini güçlendirdiği için bağırsak geçirgenliğini azaltarak alerjik maddelerin kana geçmesini engelliyor. Hatta probiyotiklerin, çocuklarda görülen egzama, astım gibi alerjik hastalıklardan korumada da etkili oldukları bilinir. Başka bir probiyotik türü olan kefirin de tümör oluşumunu engellemek ya da var olanın ilerlemesini azaltmakta faydası olduğu düşünülür.

Probiyotikler bağırsak mukozası üzerinde oluşturduğu koruyucu tabakanın ortadan kalkması ise bağırsak geçirgenliğini arttırır. Bağırsak florasının bozulmasıyla ortaya çıkan bazı hastalıklar; ishal, antibiyotik ishali, idrar yolu hastalıkları, çeşitli alerjiler, Crohn hastalığı, ülseratif kolit kanser, kolon kanseri vb…

Probiyotiklerin 3 Düşmanı…

Sezaryen doğumları, karbonhidrattan zengin ve rafine gıdaların tüketilmesi ve çeşitli antibiyotiklerin bilinçsizce kullanımları probiyotik kaybı nedeni ile bağırsak florasanın bozulmasının başlıca nedenleri arasında gösterilir. Yapılan araştırmalara göre özellikle çocuklarda probiyotik eksikliğinin sezaryen doğumla başlıyor. Normal bir doğumda bebek vajinden gelen probiyotikler ile karşılaşır. Bebek anne sütü ile beslendikçe de normal flora gelişir. Sezaryen ve normal doğum tercihi bu açıdan bakıldığında çok önemlidir. Çünkü normal doğumda bebek, anne kanalından yararlı bakterileri alıp bağırsaklarına yerleştirebiliyor; sezaryen doğumda ise bebeklerin bağırsaklarına ilk olarak dış ortam bakterileri yerleşiyor. Çocuklarda görülen bağırsaktaki bakteri dengesizliği ise ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıkları tetikliyor. Bu da hayatlarında önemli değişikliklere ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açabiliyor. İkinci olarak da araştırmalar, bilinçsiz antibiyotik kullanımının özellikle çocuklarda bağırsak florasını bozduğu ve kalıcı değişikliklere yol açtığını doğruluyor.

Anne sütü ve ev yoğurdu probiyotik açısından en zengin iki gıda…

Anne sütü ve günlük sütten mayalanan yoğurt probiyotik açısından en zengin iki gıdadır. Vücuttaki probiyotik dengesinin tekrar sağlanabilmesi için sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet faydalı olacaktır. Ayrıca kefirin yanısıra turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler gibi fermantasyon ürünlerin de bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırma özelliği olan ürünlerdir.

Probiyotiklerin yan etkisi var mı?

Sağlıklı bir insanın probiyotik kullanması bir fayda sağlamaz. Probiyotiklerin görevi bozulan bağırsak florasını tamir etmektir. Bu nedenle de sağlıklı bir insanın kullandığı probiyotikler sağlıklı bağırsaklar tarafından dışarı atılacaktır.

Probiyotiklerin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Çocuklar için de probiyotikler oldukça güvenlidir. Çocuklarda probiyotikle beslenmenin alerjik bünyelere yararlı olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bebeklerde görülen kolitte de probiyotik kullanılabilmektedir. Karbonhidrattan zengin rafine gıdaların aşırı tüketimi, geleneksel fermente gıdaların az tüketilmesi, çeşitli toksinler, antibiyotikler ve sezaryen doğumlar bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri arasındadır. Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et, yumurta ve fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayası) gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet de bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*