Sınava Hazırlanırken Tatil Yapılır mı?

16.07.2018
1.253
Sınava Hazırlanırken Tatil Yapılır mı?

Sınava hazırlanırken tatil yapılır mı? Öğrencinizin artık sadece birer lise öğrencisi değil aynı zamanda üniversite adayı olduğu son yılda planlı programlı bir üniversite hazırlık sistemi sizlerin gelecek öğretim yılına çok daha güvenli ve güçlü başlamanızı sağlayacaktır.

Elif Kaleli                                                                                        

Kültür Koleji Rehber &Psikolojik Danışman

Sınava hazırlanırken tatil yapılmalı mı? Zamanı doğru kullanarak öğrenciniz hem tatilini keyifli geçirip hem de üniversite hazırlık sürecinde üzerine düşen görevleri yerine getirebilir. Konuları biriktirmek yerine zaman yayarak öğrenmek; tekrar etmek ve soru çözmek gelecek yıl öğrencinizin işinizi ciddi şekilde kolaylaştıracaktır.

Üniversite sınavında başarılı olmak aslında mimarı öğrencinin bizzat kendisinin olduğu bir projedir. Ne kadar iyi planlar; enerjisini ne doğru kullanırsa o kadar hedefine yakınlaşır.

Sınav sistemini bilen öğrenci, hangi testin kendisine ne kadar puan getirdiğini bilir; kaybedeceği olası soruları nasıl telafi edeceği konusunda kendisine bir strateji kurar.

Öğrencilerin lise ve üniversite giriş sınavlarında teknik anlamda yaşadığı en büyük sıkıntı çoktan seçmeli sorulara alışık olmamalarıdır. Açık uçlu sorulara ve klasik sınavlara alışan öğrenciler, doğal olarak test çözerken zorlanıyor. Özellikle çeldirici dediğimiz doğru cevaba yakın sorular, test çözme tecrübesi az olan öğrenciler için sınav esnasında adeta bir tuzaktır. Dolayısıyla öğrencinin test çözme becerisini geliştirmek, öğrencinin sınav başarısı arttıracak en önemli etkenlerden biridir. Sınavdan önce çözülen her soru gerçek sınav öncesi öğrenciye tecrübe kazandıracaktır.

Tatilde test çözerken

Tatil sürecinde de öğrencilere kendilerinin belirlediği zaman aralıklarında mutlaka soru çözmelerini öneriyoruz.

Her dakika altın değerinde

Düzenli test çözen adaylar, bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir. Yani test tekniğinde başarılı olmak, bir yetenek değil, geliştirilebilir bir beceridir. Sınav stratejilerinin en başında da öğrencilere bu beceriyi kazandırmak vardır. Test tekniğine alışık olmayan yani sınav öncesi yeteri kadar soru çözmeyen öğrenci, sınav esnasında zaman yönetimi konusunda da sıkıntı yaşar. Zira dakikalarca yapamadığı bir soruya takılıp, zaman kaybeden öğrenci, sınavı istenen sürede yetiştiremez.

Oysa test tekniğine hâkim olan öğrenci hemen alttaki soruya geçer. ‘Turlama sistemi’ dediğimiz teknikle öğrenci, çözemediği soruyla inatlaşmadan bir sonrakine geçer ve böylece sınavı bitirdiğinde yeniden başa dönüp, yapamadığı sorulara ayıracak zamanı kalır. Unutmayın, sınav süresi göz önüne alındığında, her bir dakika adaylar için altın değerindedir.

Test çözebilmek bir yetenek değil öğrenilebilen bir beceridir, dedik. En önemli sınav stratejisi de bu becerinin geliştirilmesidir.

Test tekniğinde başarılı olmak için adaylara önerilerimizi şöyle özetleyelim:

Öncelikle mutlaka gireceğiniz sınavın karakterine özgü sorular çözmeniz gerekir. Örneğin üniversite sınavında çıkan sorular öğrencinin bilgilerini ölçmekten ziyade bildikleri doğrultusunda yorum yapabilme becerisini ölçer. Alışılagelmiş ezberleme alışkanlığından mutlaka kurtulmalı ve yoruma dayalı, kaliteli ve tutarlı sorular çözülmelidir. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu mutlaka iyi öğrenmelisiniz.

Tatil büyük fırsat

Gerek lise gerekse üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için tatil, eksik konularını kapatabilmeleri için bulunmaz bir fırsattır. Ancak ders çalışma planı yaparken de dozu aşmamalı. Asıl amacın yorucu bir seneye hazırlık için enerji ve moral depolamak olduğu unutulmamalıdır.

*Evde kendinize deneme sınavları yaparken mutlaka gireceğiniz sınavın süresini dikkate alın.

* Tatilde mutlaka spor yapın. Aklınıza her sınav geldiğinde kaygılanıyor ve kendinizi gergin hissediyorsanız sporun stresle mücadelede nasıl sihirli bir güç olduğunu mutlaka hatırlayın. Spor ruh ve beden sağlığı için adeta bir nimettir.

* Ebeveynlerin tatil sürecinde öğrencileri rahat bırakmaları ve tatil planını öğrencinin sevip güvendiği bir öğretmeniyle yapmış olması önerilir. Aksi takdirde yıl içindeki ders çalışma temposunu tatilde de öğrenciden beklemek büyük haksızlık olacak ve ev ortamında çatışmalara sebebiyet verecektir.

Tatil ‘bonus’ mu?

Tatilin amacının ‘tatil’ olduğu gerçeğinden hareketle, yaz ayları öğrencinin hem dinlenip hem de eksiklerini tamamlayacağı bir bonus zaman dilimidir. Özellikle büyük sınavlara girecek adaylar için tatilin öğrencinin gönlüne göre geçirilmiş olması önemlidir. Yorgun, moralsiz, enerjisi tükenmiş bir aday gerçekten temponun yükseleceği kış aylarında yarıştan kopacak ve geri düşecektir. Ailelere bu gerçeği gözeterek tatil planları yapmalarını öneririz. Hepinize gönlünüzce geçireceğiniz şahane bir yaz tatili dileriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.