Anasayfa / Toprağın Altındaki Vitamin Deposu: Yer Elması

Toprağın Altındaki Vitamin Deposu: Yer Elması

Paylaş

Toprağın Altındaki Vitamin Deposu Yer Elması,yer elması,aylin güney,doğal detaylar,şifalı bitkiler,yer elması çorbası,süt,romatizma,cinsel,cilt bakımı,afrodizyak,kabızlık,öksürük,ağrı,basur,hemoroid,kan,şekerSizlere bu yazıda bir sebze türü olan yer elmasını tanıtıyoruz. Ayrıca yer elması salatası, portakallı yer elması ve yer elması çorbasınında tarıfleri bu yazımızda gizli.

Hazırlayan: Aylin Güney

Toprak altında patatese benzer yumruları olan bir sebze türüdür. Yer elmasının anavatanı Kuzey Amerika ve özellikle Kanada’ dır.

Besin değerleri :
Yerelması yumruları, büyük oranda inülin adlı madde ile meyve şekeri ( glikoz ) içerir. Bu nedenle tatlı bir lezzeti vardır ve çok besleyicidir. Nişasta içermediğinden kalorisi pek düşüktür. Besleyici bir sebze olan Yer Elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Kanser riskini azaltan bir tür antioksidan olan betakarotenden yüksek miktarda içerir.

Faydaları :
-Emzikli annelerde süt gelişini artırır.
-İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Kabızlığı giderir.
-Safra kesesini etkileyerek safra özsuyu gelişini artırır.
– Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.
– Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir.
– Basur şikâyetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir.
 -Cinsel gücü artırma (afrodizyak) etkisi bulunduğu ileri sürülmektedir.
– Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına her zaman tavsiye edilen bir besindir.
Yemek tariflerimiz…………..

YER ELMASI ÇORBASI….
Malzemeler:
500 gr yerelması
1 soğan
1 havuç
2 çorba kaşığı sıvıyağ
6 su bardağı su
Yarım su bardağı süt kreması
2-3 dal maydanoz
Tuz, karabiber
Hazırlanışı: Soğanı soyup doğrayın. Havucu ve yer elmalarını temizleyip bunları da küçük küçük doğrayın. Önce soğanı pembeleşinceye dek pişirin. Havuç ve yerelmasını ilave edip 10 dakika kısık ateşte soteleyin. Suyu ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan indirip sebzeleri blenderden geçirin ve tekrar tencereye alın. Süt kreması, tuz, karabiber ekleyip bir taşım kaynatın. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip sıcak olarak servis yapın.

YER ELMASI SALATASI….
Malzemeler :
½ kg yer elması ( pişirilmeden kullanılacak )
½ su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 havuç
½ çay bardağı zeytinyağı
½ limon suyu
tuz, pulbiber
Hazırlanışı :
Yer elmasını temizleyin. İnce ve uzun çubuklar şeklinde doğrayın. Salata kasesine alın. Üzerine cevizi serpiştirin. Havucu rendeleyip salataya ilave edin ve harmanlayın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve pulbiberi ilave edip tekrar harmanlayıp servis yapın.

PORTAKALLI YER ELMASI….
Malzemeler :

1 kg. yer elması
2 portakal
1 havuç
6 arpacık soğan
tuz, şeker
zeytinyağı
Hazırlanışı :
Yerelmasını soyup küp küp doğrayın. Havuçları da aynı boyda doğrayın. Tencereye biraz zeytinyağı koyun. Üzerine soğanları ve havucu alıp soteleyin. Yer elmasını da ekleyin. En son 2 portakalın suyunu, tuzunu ve şekerini de ekleyip kapağını  kapatarak suyunu çekip lokum gibi pişene kadar bekleyin. Servis kabına alıp soğuk ikram edin. Afiyet olsun, buluşmak üzere…

     

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Araç çubuğuna atla