Süt Kaynatılınca Besin Değeri Kayboluyor

17 Temmuz 2013                                                                                                                          Bu haber 262 kişi tarafından okunmuştur.


sut-kaynatilinca-besin-degeri-kayboluyorSokak sütünün kaynatılma aşamasında besin değerleri önemli ölçüde kayba uğrar.

Prof. Dr. H. Tanju Besler

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı

Çiğ sütün 90-95 °C’de 10-15 dakika kaynatılması gerekir. Evde yapılan bu kaynatma işlemi sonucunda sütün besin öğeleri % 50 ila % 90 arasında azalır.


Ankara’da toplanan 30 adet sokak sütünün kaynatılması sonucunda ortaya çıkan besin değeri kaybı analizi: “15 dakika kaynatılan sütte B1 vitaminin %88, B2 vitaminin %55, B12 vitaminin %52, folik asitin ise %52 oranında azaldığını gördük. Bu hali ile süt, özelliği olmayan beyaz bir sıvıya dönüşüyor.”


Türkiye süt üretimi açısından dünyada ilk 15’te yer almasına karşılık süt tüketiminde Avrupa sonuncusudur. Sağlıklı süt ve süt ürünleri insan yaşamının her evresinde gereklidir. Sütün sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için, üretiminin yani işleme, paketleme ve depolama süreçlerinin hijyenik koşullarda, kontrollü ısıl işlem ile yapılması büyük önem taşır. Besin değerini korumak süt için çok önemli bir faktördür. Fabrikalarda kontrollü olarak yapılan işlemlerde besin ögesi kayıpları da daha az olabilmekte ancak ev ortamında işlemin kontrolsüzlüğü besin ögesi kaybını artırabilmektedir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Sağlık ve Yaşam Dergisi Sağlık Yaşam Beslenme Cinsellik Estetik Güzellik Bakım

Derecelendirme:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kullanıcı Yorumları


Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?





Benzer Haberler


19 Nisan 2014, Yorum Yapılmamış
14 Nisan 2014, Yorum Yapılmamış
12 Nisan 2014, Yorum Yapılmamış
11 Nisan 2014, Yorum Yapılmamış
11 Nisan 2014, Yorum Yapılmamış
11 Nisan 2014, Yorum Yapılmamış