Anasayfa / Manşet / Unutkanlığa İyi Gelen Besinler

Unutkanlığa İyi Gelen Besinler

Paylaş

B 12 vitamini içeren, Omega–3 içeriği yüksek ve orman meyveleri unutkanlığa iyi gelen gıdalardır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül Öztürk

Yoğun çalışma temposu, gündelik hayatın getirisi, stres, ailesel risklerle bilişsel fonksiyonlarımızı artırmak için yaşam tarzımıza dikkat etmemiz gerekir.

Balık: Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşır. Yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya koydu. Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlü kılmak için mutlaka haftada 2- 3 gün balık yemeniz şart. Eğer balık tüketemiyorsanız günde 1 gram omega 3 takviyesi almanızda fayda var. Yalnız yine de balığın kendisinden alınan omega 3 faydalanımı takviyeden daha fazla olduğu yine aynı çalışmalarda ortaya konmuştur.  Omega – 3 içeriği yüksek balıklar; somon, sardalya, palamut, lüfer, hamsi, ton balığı, uskumrudur.

Ceviz-Fındık: Omega 3 yağ asidi açısından en zengin kaynaklardan biri. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek veya bir avuç içi fındık yemek yaşlılık dönemine yapacağınız bir yatırım olacaktır. Yine E vitamini içeriği ile de güçlü antioksidan yapıları sayesinde beyin sağlığına katkıda bulunurlar.

Kırmızı Et: Vitamin B12 hafıza üzerine olan etkisi nedeniyle, alzhemier ilişkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır..  Daha çok hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan vitamin B12 nin en iyi kaynakları; Et, balık, tavuk, karaciğer, böbrek, süt, yoğurt, peynir ve yumurtadır.  Genelde eksikliği görülmez ama ailesel olarak veya mide rahatsızlığı olanlarda eksikliği oluşabilmektedir. İyi bir B12 kaynağı olarak kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilmelidir.

Bitter Çikolata ve Çay:  Polifenol olan bitter çikolata ve çay da beyni genç tutan besinlerden. Ancak çayı şekersiz içmek ve bitter çikolatada aşırı tüketim miktarına dikkat etmek yüksek kalori alımı ile kilo alma riskinin önüne geçer.

Yaban Mersini: İçerdiği polifenol sayesinde beynin yaşlanmasını engellemeye destek oluyor. Günlük 2 kaşık tüketilebilir. Her gün 5–6 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen göstermek. En önemlisi sağlıklı beslenmek ve sosyal hayattan kopmamaktır.

Paylaş

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*