Ağız Gargarası Tat Kaybettirebilir
Uzmanlar ağız gargarasının hekim tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Uzun süreli kullanımı ağız içi mikroorganizmalarının dengesini bozabilir, farklı hastalıkların ortaya çıkması, tat kaybı ya da kötü tat hissi oluşturabilir.
Dr. Kübra Güler
Periodontoloji Uzmanı
Diş bakımına özen gösterenlerin sıklıkla tercih ettikleri gargaranın nasıl kullanılması gerekir? Yutulması durumunda sağlığı olumsuz etkileyebilecek sorunlara neden olur mu?
Gargara rutin olarak kullanılmamalı
Ağız gargarasının ağız kokusu veya diş arası temizliği için kullanılmaması gerekir. Rutinde kullanılmamalıdır asla diş fırçalama, diş ipi ya da ağız duşu kullanımının yerine geçemez. Çürük oluşumuna çok yatkınlığı olan birey ya da şiddetli diş eti problemi olan hastalarda hekim reçete ederse gargara kullanılmalıdır.
Fazla miktarda yutulması hayati tehlikeye nedeni
Ağız gargarasının yutulması durumunda sağlığı olumsuz etkileyebilecek örneğin; mide yanması ve bulantı oluşabilir. Fazla yani 5-6 kapak gibi yüksek miktarlarda yutulması durumunda hayati tehlike doğurabileceği için hemen hastaneye ulaşılması gerekir.
Diş etleri gargaradan etkilenebilir.1-2 haftadan uzun süreli kullanımları ağız içi mikroorganizmalarının dengesini bozarak farklı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir, bunun yanı sıra ağızda tat kaybı ya da kötü tat hissi oluşturabilir.
Bir ölçek gargara ağıza alınır ve yarım dakika boyunca çalkalandıktan sonra tükürülür. Öncesi ve sonrasında yarım saat boyunca diş fırçalamamak gerekir. Çünkü bazı gargaraların diş macunları ile etkileşimi vardır. Bu etkileşim neticesinde etkinlikleri azalabilir.
Kekik suyu veya az tuzlu ılık su da diş etlerini rahatlatabilir
Gargaraların hekim tavsiye etmedikçe kullanılmaması gerekir. Hekim tavsiyesi ve süreye göre kullanılmalıdır. Gargara yaklaşık 30 saniye ağızda tutulmalı ve çalkalama yapılmalıdır. Ticari ürünler yerine kekik suyu ya da az tuzlu ılık su tercih edilebilir. Bu şekilde gargara yapmak da diş etlerini rahatlatabilir.