Ay Çekirdeğinin Yararları

03.01.2013
54
Ay Çekirdeğinin Yararları

Ay Çekirdeğinin Yararları

Çerezlik ay çekirdeği, süpermarketlerde ve ay çekirdeği içeren ürünlerde görülen yenilebilir ay çekirdeği türüdür. Bu tür ay çiçeklerinin tohumları genellikle kabuklu ya da çekirdek içi olarak satılmaktadır. Ay çekirdeği, salatalara ya da karışık çerezlere kolaylıkla eklenebilir ve tek başına yenilebilir oluşu nedeniyle ideal bir atıştırmalıktır. Sağlıklı ve besleyici bir gıda olmanın yanında, sağlığa da sayısız yarar sağlamaktadır.

Kolesterolü Düşürür

Ay çekirdeğinin en çok fitosterol ya da kolesterol düşürücü bileşen içeren çerez olduğunu belirtilmektedir. Ay çekirdeği, tekli ve çoklu doymamış yağ deposudur ve bunlar kötü kolesterolü uzak tutmaya yardımcı olan iyi yağlardır. Ay çekirdeğinin lif içeriği de son derece yüksektir ve lif, bazı kişilerde kolesterolü düşürmeye katkıda bulunabilir.

Kanser Riskini Azaltır

Ay çekirdeğinin, antioksidan özellikli ve birlikte kullanıldığında kansere neden olan hücre hasarını önlemeye yardım eden E vitamini, selenyum ve bakır içeriği de yüksektir. Vanderbilt Üniversitesi Sağlık Psikolojisi Bölümü’ne göre, bu besin maddeleri dokuyu oksidan ve serbest radikal hasarından korumaktadır ve oksidanların neden olduğu hücresel hasarı azaltarak ya da yok ederek kanseri önleyebilir.

Ruh Halini İyileştirir

Ay çekirdeği bazı kişilerde depresyon olasılığını azaltarak, ruh hali üzerinde de yararlı bir etki gösterebilir. Ay çekirdeği bedenimizdeki serotonini işlemekten sorumlu bir aminoasit olan triptofan da içermektedir. Bedenimiz serotonin ürettiğinde, bedenimizdeki gerilim azalmakta, bedenimiz rahatlamakta ve uyku sorunları azalmaktadır. Ay çekirdeğin de bulunan bir bileşen olan kolin ise hafıza ve bilişsel işlevlerde olumlu bir rol oynamaktadır.

Beslenme

Ay çekirdeği E ve B vitaminleri ile selenyum, magnezyum, demir, fosfor, kalsiyum ve çinko dahil çeşitli mineraller içeren besleyici bir gıdadır. Protein içeriği yüksektir; 100 gram ay çekirdeği 22 gram protein içermektedir. Ay çekirdeği kekler, krakerler ve atıştırmalıklar dahil çok çeşitli ürüne eklenebilen, son derece besleyici ve işlevsel bir gıdadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.