Besinden Kaç ve İlk Tedaviyi Öğren

Besinden Kaç ve İlk Tedaviyi Öğren
59 / 100

Günümüzde özellikle çocukların hayatını önemli ölçüde etkileyen besin alerjisi giderek artan sağlık sorunu haline gelmeye başladı. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği uzmanları, besinden kaçınmak kadar alerjik reaksiyonun ilk tedavisini bilmenin önemli olduğunu vurguladı.

—-

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle alerjik besinlere yönelik farkındalık yaratmak isteyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) uzmanları tedavi ve kontrol yöntemleri hakkında açıklama yaptı.

Besinden kaçmak ve ilk tedaviyi bilmek gerekl,

AİD Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, “Besin alerjisi olan kişiye hep bu besinden kaçması söylenir ancak bu o kadar da kolay değildir. Bu besinlerin içindeki reaksiyon yapan alerjenlere her yerde rastlamak olasıdır. Özellikle okula giden çocuklarda okul süreci için tedbirler alınmalı okul hemşiresine bilgi verilmelidir. Ayrıca bazı besin alerjilerinde egzersiz ve ilaçlar alerjik reaksiyonlara yatkınlık yaratabilir. Bu nedenle hastaların besinden kaçınmak kadar alerjik reaksiyonun ilk tedavisini bilmeleri de önemlidir. Basit reaksiyonlar anti alerjik ilaçlar ile kontrol edilebilir. Ancak şiddetli reaksiyonlar için adrenalin kalemi bulundurmak ve uygulamasını bilmek gereklidir” diye konuştu.

Akdeniz tipi beslenme astımdan koruyor!

AİD Üyesi Doç. Dr. Serkan Filiz Akdeniz diyetinin; sağlıklı yağ alımı, düşük karbonhidrat, düşük glisemik indeks, yüksek posa, antioksidan bileşenler ve antiinflamatuar etkileriyle kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik hastalık risklerini azalttığını söyledi. Filiz sözlerine şöyle devam etti: “Gebelik, emzirme ve çocukluk döneminde Akdeniz diyetine yüksek düzeyde uyum, astım semptomları üzerine koruyucu etki gösterir.”

Bebekleri besin alerjisinden korumak için

Prof. Dr. Bülent Şekerel ise konu hakkında şu açıklamada bulundu: “Günümüzde bebeklerde alerjik potansiyeli olan tüm besinleri yaşamın ilk 4-8 ayları arasında başlanmasını öneriyoruz. Bunun besin alerji sıklığını azaltması bekleniyor. Besin alerjisinin azaltılmasında umudumuz atalarımızın tercihlerine sahip çıkmakta aranıyor.”

Anne adayları besleyici bir diyet yapmalı

AİD Üyesi Doç. Dr. Sait Karaman ise, günümüzde besin alerjisini önlemek için gebelikte önerilen çok sayıda takviye edici vitamin, mineral, yağ asitleri ve probiyotiklerin olduğunu söyledi. Karaman, yetersiz miktarda D vitamini alan veya serum D vitamin seviyeleri düşük tespit edilen gebelerde takviye gerekli olsa da yüksek doz D vitamini alımının bebeklerde besin alerjisinin gelişimine karşı koruyucu etkisi olmadığını ifade etti.

Doç. Dr. Sait Karaman, son yıllarda besin alerjisi olan çocukların sayısında artış olduğunu, belirterek, “Sonbahar ve kış aylarında doğan bebeklerde besin alerji riski ilkbahar ve/veya yaz aylarında doğanlara göre daha yüksek. Sezaryen doğumlar da besin alerjisi riskini artırıyor. Bebeğinde besin alerjisini önlemek için anne adaylarının beslenme şekillerinde yapacakları değişiklik önemli. Gebelik ve emzirme döneminde meyve sebze ve balık tüketiminin bebeklerde alerji gelişimini önlediğine dair bilimsel kanıtlar var” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.