Web Sayfası Privacy PolicyCookie PolicyTerms and ConditionsPrivacy Policy

Buzlu Yolda Yürümek

Buzlu Yolda Yürümek

Karlı ve buzlu yollarda yürürken normal günlerdeki gibi hareket etmek zorlaşır. Bedeni kontrol etmek güçleşir, ayakkabı başta olmak üzere uygun kıyafetlere sahip değilsek özellikle bel ve boyun sağlığı, ayak bileği ve diz bağ yaralanmaları açısından sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir.

Prof. Dr. Gülçin Gülşen

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

Karlı ve buzlu yollarda yürüyerek işine ulaşmaya çalışanlar bel ve boyun sağlığına dikkat etmeli, ayak bileği burkulmaları ve düşme sonrası kırık ve bağ yaralanmalarından korunmak için önlem almalıdır. Böylesi durumlara hazırlıklı olmak adına, altı kauçuk ve lastik tabanlı ayakkabı, bot türleri tercih edilmelidir. Ayak bileğini tespit eden bot kullanımı, ayak bileği burkulmalarında koruyucu olarak çok önemlidir. Sabah saatlerinde, sıcaklığın oldukça düşük olduğu saatlerde yürüme yolunun kayganlığına çok dikkat edilmelidir.

Ayaz havada gençler genellikle eller cepte, kulaklıklarla müzik dinlenerek yapılan yürüme ise düşme anında kendini koruma refleksinden mahrum bırakır. Bunun yerine kayma anında ellerden destek alınabilecek şekilde yürüme tercih edilmelidir. Gülşen yine karlı ve eğimli yollardan aşağı inişlerde ayağımızın topuk tabir ettiğimiz kısmını sert bir şekilde yere basarak yürümenin güvenli bir yürüyüş şekli olduğunu belirtiyor.

Kış günlerinde olağanüstü şartlar nedeniyle dış ortamlarda insan sağlığını ilgilendiren çok etken bulunur. Normal zamanlardaki fren mesafelerine güvenerek kullanılan bir araç duramadığında, bir yayanın hayatında kalıcı bir zarara neden olunabilir. Toplumumuzda omurgayı etkileyen bel ve boyun yaralanmalarının bu tür kazalarla oluşması oranı oldukça yüksektir. Ayrıca trafik kazaları nedeniyle yaralanma ve özürlü kalınması durumları da ülkemizde oldukça fazladır. Trafikteki davranış hem sürücünün kendisini, hem araç içindeki yolcuyu, hem diğer araçları, hem de yolda yürüyen yayayı yakından ilgilendirir. Özellikle de sabah erken ve gece geç saatlerde sıcaklığın en düşük seviyeleri bulduğu anlarda yollarda donma riski olduğu için sürücülere iş işten geçmeden bu hatırlatmaları yapmak gerekir. Ayrıca kazalara bağlı bel ve boyun yaralanmalarında, kaza ve düşme yerinden transfer pozisyonlarının bilinçli yapılmaması, asıl yaralanmanın çoğu zaman travma sonrası oluşmasına neden olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.