Çakraların Bölge ve Görevleri Nelerdir?
Kişinin enerjisini yükselten, temel yedi çakranın hepsini dengeleyen en etkili çalışmalar dans etmek, spor yapmak, sanatla uğraşmak, nefes çalışmaları ve meditasyon yapmaktır. Genel olarak çakraların dengelenmesi için içimizdeki iyi duyguları aktive etmek, negatif duygulardan arınmak, geçmişle barışmak, kendimizi ve herkesi affedebilmek, hayatın getirdiklerini sevgiyle karşılamak gerekir.
Naz Güneş Mayadağ
Kişisel Gelişim Uzmanı
Temel yedi çakrayı dengelemek, kişinin hayatında tatmin duygusunu hissedip mutlu olmasını sağlayacaktır. Genel olarak çakraların dengelenmesi için içimizdeki iyi duyguları aktive etmektir.
Çakraların bulundukları yer ve dengeleme yöntemleri:
1) Kök Çakrası İki bacağın arasında, kuyruk sokumunda bulunur. Temelde hayatla bağlantı, yaşamın içinde olma, yaşama bağlılık daha spiritüel bir deyişle dünyaya kök salmayı sağlayan çakradır. Sağlıklı çalışan kök çakrası yaşamdan keyif alma, dünyaya güvenme, tüm insanlığı yaşamın ayrılmaz parçası olarak görmeyi sağlar. Bu durum hayat ve dünyaya karşı sorumluluk sahibi olmayı, anda kalabilmeyi, doğanın bir parçası, hayatla-evrenle bağlantı içinde yaşamayı öğretir. Kök çakrası dengeli olan kişi güven-huzur enerjisi içindedir. Kök çakrayı dengelemenin en etkili yolları; çıplak ayakla toprağa basmak, zıplamak ve ‘Lam’ mantrasını söylemektir.
2) Cinsel Çakrası (Hara -Sakral) Göbek deliğinin 4 parmak aşağısında, kasık hizasında bulunur. Duygular, cinsellik, heyecan duyma, isteme, imajinasyon yeteneği, yaratıcılık, maddiyat ile ilişkilidir. Hayattan alınan zevki-tatmini sembolize eder. Dolayısıyla cinsel çakrasında problem olan kişilerde hayattan zevk alamama durumu çok sık görünür. Adından da anlaşılabileceği üzere cinsel sağlıkla-cinsellikle alakalı düşünceler ile çok ilgilidir. Sağlıksız cinsel düşünceler, cinsel kimliğini kabul edememe veya cinsel kimliğine saygı duymama gibi durumlarda çakranın dengesi bozulur. Dengede iken hayatta denge, tutku, canlılık olur. Cinsel çakrayı dengelemenin en kolay yolları yaratıcılığımızı arttıracak çalışmalar yapmak (resim, müzik, şiir gibi) dans etmek ve ‘Vam’ mantrasını söylemektir.
3) Mide Çakrası Göbek deliğinin 3 parmak kadar yukarısında bulunur. Solar Plexus yani ‘Güneş Sinir Ağı’ olarak da adlandırılmasının sebebi, tüm bedene enerjiyi dağıtan çakra olmasıdır. Enerjik olmayı, dinamizmi sembolize eder. Mide çakrası en temelde sindirimle alakalı durumları temsil eder. Bu konuya duygusal sindirim de dahildir. ’Sindiremiyorum’- ’Hazmedemiyorum’ gibi tüm duygu-olaylar mide çakrasını etkiler, dengesini bozar. Mide çakrasını dengelemenin yolları, geçmişle yüzleşmek, affedemediği durumları affetmek, karın kaslarını çalıştıracak egzersizler yapmak, dans etmek ve ‘Ram’ mantrasını söylemektir.
4) Kalp Çakrası göğüs kafesinin ortasında, kalbin olduğu hizada bulunan çakradır. Adından da anlaşılabileceği üzere temelde sevgi duygusu ve enerjisi ile alakalıdır. Huzur, bağlılık ve sevginin merkezidir. Kalp çakrasının sevgi kavramı, -ne yazık ki- günümüzde normalleşmiş olan koşullu sevgi değildir. Dolayısıyla şartlı sevgi ilişkileri kalp çakrasını bloke eder. Burada şartlı ilişkiden kast edilen ‘Şunu yaparsan seni severim’, ‘Şöyle davranırsan seni severim’ türü ilişkilerdir. Bunlar gerçek sevgi ilişkileri olmadığından kalp çakraya zarar verir. Gerçek sevgi, kendimizi ve herkesi bir koşul beklemeden, olduğu haliyle sevip kabul eden sevgidir. Tüm evrenin ve evrende yaşayan canlıların bir ve bütün olduğu algısına sahip olmak kalp çakrasının dengede olmasını sağlayacaktır. Kalp çakrasını dengelemenin yolları, sevgiyi kabul etmek ve gösterebilmek,kendiyle barışık olmak, koşulsuz iyilik yapmak ve ‘Yam’ mantrasını söylemektir.
5) Boğaz Çakrası boyundaki oyuk kısımda, boğazın olduğu bölgede yer alır. Boğaz çakranın ana teması ifade etmektir. Sağlıklı çalışan kişiler kendilerini kolay ifade eden, düşündükleri ve duygularını söyleyebilen kişilerdir. Ne kendine ne de başkalarına yalan söylememek, düşüncelerini saygılı bir şekilde dile getirebilmek, nefes egzersizleri yapmak, şarkı söylemek ve ‘Hum’ mantrasını söylemektir.
6)Alın Çakrası alnın ortasında, iki gözün arasında bulunur. Kişinin imajı, empati yeteneği ve anlayışı ile bağlantılıdır. Alın çakrası sağlıklı çalışan kişiler hayata geniş perspektiften bakar, anlayışlı, sakin ve çekim yasasını kolaylıkla uygulayabilir. Alın çakrasını dengelemenin yolu meditasyon, nefes çalışması, yoga gibi çalışmalar yapmak ve ‘Om’ mantarsını söylemektir.
7) Tepe Çakrası başın tepesinde, bebeklerde bıngıldak olarak bilinen bölgede yer alır. Dingin, anlayışlı, sevgi dolu ve kabulde olmak ile bağlantılıdır. Tepe çakrası dengede olan bir kişi birlik bilincine sahiptir, hayatın getirilerine ve insanlara karşı anlayış doludur. Tepe çakrasını dengelemenin yolu diğer 6 çakrayı dengelemek, meditasyon ve içe dönüş çalışmaları yapmak ve ‘Om’ mantrasını söylemektir.