Çeneden Gelen Ses

Alt çene ve kulak önünden gelen ses kişilerin çene cerrahına kontrole gitmesi gerekir. Çünkü diş eksikliği, tek taraflı çiğneme, diş sıkma, gıcırdatma gibi durumlar çene eklemi rahatsızlıklarının habercisidir.
Prof .Dr. Serhat Yalçın
Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzm.
Kulak veya baş ağrısı şikayeti olan, çene hareketi zorluğu yaşayan çoğu kişi öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına gider. Oysa bu durumlarda öncelikle çene cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır. Ağız açma ve kapama sırasında duyulan klik sesi hastaların pek çoğunda mevcuttur.
Klik sesi TME hastalıklarının habercisi olabilir. Çenelerinde klik sesi olan hastalarda bazen bu sesin aniden kaybolması ve çene hareketlerinde ani kısıtlılık ve şiddetli ağrı görülebilmektedir. Hastalığın bir ileri evresi olan bu durum acil müdahale ile tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmeyen hastalarda çene hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı şikayetleri uzun yıllar devam edebilmektedir. Bu tür tedavi edilm genellikle daha az başarılı olmaktadır.
Psikolojik Kaynaklı Olabilir!
Kas ağrısı olan hastalarda çoğu zaman psikolojik sıkıntılarda önemli rol oynamaktadır. Kastan kaynaklı ağrı şikayeti olan hastalara kas gevşeticiler, ağrı kesiciler splint ve botox uygulaması ile tedavi edilebilir. Hastada psikolojik sorun varsa hastanın mutlaka psikiyatrislerden yardım alması önerilmektedir.
Strese Bağlı Diş Gıcırdatma Çeneye Vuruyor
Artritler eklem hastalıklarına neden olur. Ekleme gelen travma, tek taraflı çiğneme, diş eksiklikleri, diş sıkma ve gıcırdatma gibi nedenler bu hastalığı tetikler. Çene eklemi ile disk ilişkisinin bozulduğu durumlarda eklemden klik sesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı gibi şikayetler görülmektedir. Stres diğer bir faktördür. Diş sıkma ve gıcırdatmaya neden olan bu durum çene kaslarında kasılmaya neden olur.
Hastalığın Nedenini Bulmak Önemlidir!
Hastalığın nedeni bulunarak bu yönde bir tedavi yapılmalıdır. Teşhiste klinik ve radyolojik yöntemlerden faydalanılmaktadır. Nedeni belirlendikten sonra tedavi bu konuda deneyimli kişilerce yapılmalıdır. Çene cerrahları tarafından değerlendirilen hastalara konservatif tedaviden cerrahi tedaviye kadar pek çok uygulama yapılmaktadır. Kas gevşeticileri, ağrı kesiciler, dişlerin üzerine yapılan splint adı verilen apareyler ile hastalar tedavi edilir. Bu konservatif yöntemlere ilave olarak Artrosentez denilen ve çene eklemi boşluğunun sıvı ile yıkanması ve buraya kayganlaştırıcı bir madde enjeksiyonu ile eklemin daha rahat çalışmasına imkan verilmektedir. Bu yöntemlerin başarısız olduğu olgularda ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.