Cinsel Mutsuzluk Nedeni Kalp

Cinsel Mutsuzluk Nedeni Kalp

Cinsel yetersizlik sorununuz varsa, bilin ki kalp hastası adayı olabilirsiniz. Üroloji uzmanına başvurarak cinsel güçsüzlük sorunu yaşadığınızı dile getirdiyseniz, mutlaka bir kardiyoloji uzmanı tarafından da muayene edilerek, sorununuzun nedeninin bir kalp damar hastalığı olup olmadığını öğrenmelisiniz.   

Prof. Dr. Bingür Sönmez

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Cinsellikteki mutsuzluğun nedeni kalp olabilir mi? Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron seviyesinin özellikle 50 yaşından sonra düşmesi erkekler için doğal bir seyir değil, ciddi bir kalp damar hastalığı tehdidi oluşturmaktadır.

Hangi yaşta olursanız olun göbek çevreniz 102 santimden fazla ise rutin kan yağları kontrolünüzü yaptırırken mutlaka testosteron seviyenize de baktırmak gerekir. Göbek çevresinde biriken yağlar henüz açıklanamayan bir mekanizma ile testosteronunu yıkmaktadır. Bu durumda bir kısır döngü oluşarak karın çevresindeki yağlar daha da artmakta bu artış, testosteron seviyesini azaltmakta ve bir yandan da kan yağlarını (kolesterol ve trigliserit) yükseltmektedir. Tüm bu süreç, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.

Cinsel fonksiyon yetersizliği kalp damar hastalığı belirtisi olabilir

Kişinin bir kalp damar hastalığı varsa, bunun devamında cinsel yetersizlik sorunu olması doğaldır. Yani cinsel fonksiyon yetersizliği aslında bir kalp hastalığı belirtisi olabilir. Çünkü fizyolojik olarak “penis kalbin uzantısıdır”. Bu nedenle olayın diğer yönünü düşünerek; üroloji kliniğine cinsel yetersizlik sorunu ile gelen hastaların bir kardiyoloji doktoru tarafından da muayenesi çok önemlidir. Kardiyoloji bölümünde muayene olan; mutsuz, kavgacı ve aşırı kilolu olan insanların da mutlaka bir ürolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Kalp cerrahisi bölümüne gelen orta ve üretken yaşta olan hastalarının üroloji bölümüne yönlendirilmesi ile hastanın bu konudaki utanma duygusun da ortadan kalkmasına vesile olmaktadır.

Bel çevresi geniş erkeklerin testosteronu düşük

Kadınlarda östrojen hormonunun kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi gibi erkeklerde de bu görevi testosteron hormonu yerine getirmektedir. Erkekleri kalp hastalıklarından koruyan testosteronun, göbek çevresi 102 cm’nin üzerinde olan kişilerde tam açıklanamayan bir şekilde salgılanın karşıt bir hormon nedeniyle seviyesi düşmektedir. Böyle bir durum her yaşta olabilmektedir. Bu nedenle bel çevresi olması gereken sınırların üzerinde olan erkekler kaç yaşında olursa olsun kan yağlarına bakılırken testosteron düzeylerine de bakılması çok önemlidir.

50 yaş sonrasında testosteron ölçümü şart

50 yaş üzeri erkekler için bugün yaşlı ifadesi kullanılamaz. Ancak üretkenliği azalmışsa, onun verdiği mutsuzlukla birlikte psikolojik anlamda sıkıntı yaşıyorsa ve en önemlisi testosteron azalması nedeniyle kolesterolü yükselmişse, hastanın mutlaka hormon düzeyleri kontrol edilmelidir. 50 yaş üzeri erkeklere, prostat kanserinin önemli bir göstergesi olan PSA düzeyine bakılırken, testosteron seviyesi ölçümü de yapılmalıdır.

Testosteron düşükse kalp krizi riski var

Testosteron seviyesi düşüklüğü, erkeklerde mutlaka kolesterol seviyesini yükseltmektedir. Böyle hastalar genellikle; bel çevresi geniş, kolesterolü çok yüksek hasta gruplarıdır. Testosteron seviyesi düşüklüğüne bağlı yükselen kolesterolü ilaçla düşürmek de çoğu zaman mümkün olmaz. Bu durumda hastaları içine girdiği bu kısırdöngüden, bir ürolog muayenesi kurtarabilir. Hastaya küçük bir doz testosteron verildiğinde göbek çevresinde incelme gerçekleşir, kolesterolü düşer ve cinsel hayatı aktif hale geleceği için hasta mutlu bir insan olur. Mutlu insanların kalbi de daha sağlıklı olacaktır. Kalple ilgili sorunu olan insanların öyküleri özellikle sorgulanmadıkça cinsel sorunlar ile ilgili ayrıntılar çoğu zaman dile getirilmediği ve hastanın testosteron seviyesi ölçülemediği için, hastalar bu sorunla yaşamak zorunda kalmaktadır.

Mutlu bypasslılar için testosteron takviyesi

Birçok kalp hastası, daha mutlu bir cinsel yaşam için ameliyat olmaya karar vermektedir. Hastaların bilinçaltında yatan, başarılı bir ameliyattan sonra başarılı bir cinsel yaşam sürecekleri düşüncesi olsa da, bu durum çoğu zaman gerçekleşmez. Bu nedenle, ameliyat olan kalp hastalarının mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından da değerlendirilmesi ve gerektiğinde testosteron seviyelerinin yükseltilmesi gerekir. Çünkü Kardiyoloji bölümünde hastanın kalbini koruyucu ve güçlendirecek ilaç takviyeleri verilirken, ürolojik sorunları göz ardı edilmekte ve mutsuz bypass’lılar yaratılmaktadır. Hastanın ürolojik sorunları giderilerek cinsel yaşamı daha düzenli hale geldiğinde daha mutlu bir yaşam sürecek bu da kalp sağlığına olumlu etki yapacaktır.

Testosteron tedavisinin kanser yapıcı etkisi yok

Kadınlarda menopozu geciktirici östrojen tedavilerinin, meme ve rahim kanserini tetikleyici etkisi, erkeklerdeki testosteron takviyesi için geçerli değildir. Yani testosteron seviyesinin yükseltilmesi erkeklerde kansere neden olmadığı gibi herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır.

Testosteron Takviyesi Şart! 

Erkekte yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan testosteron eksikliği, hemen her erkekte görülen ve 40 yaşından sonra uzun yıllar içerisinde gelişen bir durumdur.Yapılan çalışmalar 30 yaşından sonra testosteron düzeyinin her yıl %1 oranında azaldığını göstermiştir. Bunun vücutta yarattığı olumsuz etkiler arasında; kilo alma, kemiklerde güçsüzlük, cinsel fonksiyonlarda azalma, depresyona meyil gibi birçok sorun sayılabilir. Ayrıca kilolu erkelerde yağ dokusundaki bir enzim (aromataz) sayesinde erkeklik hormonu testosteron, kadınlık hormonu olan östrojene dönüşür ki, bu kısır döngü testosteron düzeyini daha da düşürür. Bu durumdaki erkeklerde görülen göğüslerin büyümesi, testosteronun yerini östrojenin almasından kaynaklanır. Hastaların hemen hepsi cinsel isteksizlik ve ereksiyon kaybı sorunu yaşar. Hastalara uygulanan testosteron takviyesi sayesinde, hormonun vücuttaki seviyesi yükseldikçe yağ oranı azalır, östrojene dönüşüm engellenir ve hasta, vücudundaki testosterondan daha çok yarar görmeye başlar. Tedavi ile hastalarda cinsel performans artar, kemiklerde osteoporoz (kemik güçsüzlüğü) azalır, hayata bakış açısı değişir ve hastalar hayattan daha fazla keyif alır.

Prostat kanseri yoksa testosteron güvenle uygulanabilir

Testosteron kullanımı erkekte herhangi bir kanser veya başka bir hastalığa yol açmaz. Ancak testosteron, hastada var olan prostat kanserinin gidişini kötü yönde etkileyebileceğinden, hastaya testosteron tedavisi uygulayabilmek için kendisinde prostat kanseri olmadığının bilinmesi gerekir. Yapılan ürolojik muayenede prostat kanserinin olmadığı teyit edilirse, hormon tedavisi güvenle uygulanabilir. 45 yaşından sonra her erkeğin yılda 1 kez, 60 yaşından sonra ise yılda 2 kez düzenli ürolojik kontrollerden geçmesi, testosteron tedavisi alacak hastalar açısından önem arz eder. Düzenli kontroller, sonradan gelişecek kanserlerin de erken yakalanmasına ve testosteron tedavisinden zarar görmelerinin önüne geçilmesine olanak sağlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.