Çocuk Adımları Önemlidir

Çocuk Adımları Önemlidir

Çocuk için ilk adım atma heyecanı ailesi tarafından da büyük sabırsızlıkla beklenir. Olası ayak sorunlarını önceden tespit etmek için o ilk adımlar çok önemlidir. 

Kiropodist Özgül İşgör

Çocuk adımları dikkatlice izlenmelidir. Unutmayın ki, önemsenmeyen küçük şikayetler çocuğun ayağındaki problemlerin habercisi olabilir.

Taban düşüklüğü çocuklarda en sık rastlanılan basış bozukluklarından biri. Çocukların ayağında tarak bölgesi ile topuk arasındaki çukurluk olması gerekenden daha düşükse, taban düşüklüğü ya da düztabanlık olarak tanımlanan basış bozukluğu ortaya çıkıyor. Ayak tabanında yük taşıma noktalarını değiştiren bu şekil bozukluğu çabuk yorulmalara, kısa bir yürüyüşün hemen arkasından kucakta taşınmak istemeye yol açacak kadar yorgunluğa sebep olabiliyor.

Çocuklarda 2 yaşına kadar bahsi geçen bölge, koruyucu yağ tabakasıyla dolu. Bu zamandan önce alınan ayak izi, sizi yanıltabilir. 2–2,5 yaşından sonra bu yağ tabakası ortadan kalkıyor. Bundan sonra ayak izi alındığında eğer topuk ile tarak kemikleri arasında olması gereken yarım daire benzeri boşluk hala ortaya çıkmadıysa, bir uzmana danışarak taban düşüklüğü açısından araştırma yapılması tavsiye ediliyor. Bu basış şeklini düzeltmek için doktorunuzun uygun gördüğü ortopedik tabanlık, ortopedik sandalet ya da ortopedik botları kullanılabilirsiniz.

Çocuğunuz sürekli parmak ucunda yürüyorsa…

Bazı çocuklar, ayakkabılı ya da ayakkabısız parmak ucunda yürüme eğiliminde oluyor. Bu durum anne babalar tarafından “Çocuk oyun yapıyor” diye değerlendirilebilir. Eğer çocuğunuz böyle yürüyorsa, yürümesinin ne kadarını bu şekilde geçirdiğine dikkat etmelisiniz. Eğer çoğunlukla parmak ucunda yürüyorsa bunu oyun olarak değerlendirmemeli ve bir hekim görüşü almalısınız. Çocuğunuz, Achillestendonu kısalığı, güvercin ayak ve benzeri başka bir problem yüzünden parmak ucunda yürüyor olabilir. Bu tip basışlar ayakkabılarda yapılacak uygun düzeltmelerle ve doğru tabanlık kullanımıyla küçük yaşta önlenebiliyor.

İçe basma sorunu nedir?

Normalde adım attığımızda iki ayak birbirine paralel basmalı. Eğer parmak uçları içe doğru dönüyorsa bu basış şekli içe basma olarak adlandırılıyor. Bu tip içe basmanın değişik sebepleri söz konusu. Taban düşüklüğünden olan içe basma ve kalça problemlerinden olan içe basmanın birbirine karıştırılmaması için, içe bastığından şüphelendiğiniz çocuğunuzu mutlaka doktora göstermeyi ihmal etmeyin. İçe basması olan çocuklar özellikle koşarken kolaylıkla takılıp düşerler. Doğru ortopedik ayakkabı ve tabanlık kullanımıyla düşmelerde önemli oranda azalmalar görülebiliyor.

Bebekler büyümeye ilk adımı hangi ayakkabı ile atmalı?

Bebekler ilk adımı attıklarında büyük heyecan duyarlar. Bu durum ebeveynler için de çok önemli, mutlu ve heyecan verici bir andır. Ancak bu heyecanla bebeğe hemen ayakkabı alınması önerilmiyor. Hatta bebeğinizin yalın ayak ve çorapla yürümesi, ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha yararlı… Birkaç hafta bu şekilde yürüdükten sonra çocuğunuza ayakkabı alabilirsiniz. Elbette alacağınız ayakkabının doğru olduğundan ve ayak sağlığı açısından uygun olduğundan da emin olmalısınız.

Çocuklar ne tür ayakkabılar giymeli?
Çocukların ayakları belli bir yaşa kadar gelişmeye devam ediyor. Ayak gelişiminin doğal olması ve dış etkenlerle bozulmaması büyük önem taşıyor. Bu nedenle bebeğinize ya da çocuğunuza çok sert ayakkabılar giydirilmemelisiniz. Çocuklarda ergenlik yaşlarına gelene kadar, ayağın şeklini alabilen, doğal malzemelerden üretilen, esnek ayakkabıları tercih edilmelisiniz. Özellikle sert ayakkabılar, çocuğun ayak tabanındaki kavisin, yani çukurun düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve yürüme – denge refleksinin doğal gelişimini engelleyebiliyor.

Çocuklar için doğru ayakkabı numarası hangisidir?

Gelişme dönemindeyken çocukların ayakları hızlı büyüyor. Bu dönemde alınacak ayakkabının, ayakları sıkmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Esneyebilen ayakkabılar her zaman daha doğru seçim olarak öne çıkıyor. Çocuğunuza yarım numara büyük ayakkabılar alabilirsiniz. Ancak ayakkabının ayağa fazla büyük gelmemesine de dikkat etmeniz şart.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.