Doğadaki Siyanürün İnsanı Zehirlemesi

Erzincan İliç’teki altın madeni için Türk Toraks Derneği tarafından 2017 yılında hazırlanan ÇED raporunun dikkate alınmadığını söyleyen Prof. Dr. Sebahat Genç, ‘Göçük sonrası toprak, hava ve suya karışan siyanür, sülfürik asit ve ağır metallerin oluşturduğu riskin önlenmesi artık imkânsız” dedi. Genç, siyanürün vücuttan atılmasının uzun bir süreç aldığını, hava, su ve topraktan temizlenmesinin ise üç yıl süreceğine dikkat çekti.
—-
Erzincan İliç’teki altın madeni göçüğü sonrası zehirli olan siyanürün toprağa, havaya, suya karışmasıyla insan sağlığına etkileri tartışılmaya başladı.
Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, “Siyanür insan vücudunda belirli bir seviyenin üzerine çıktığında zehirlenme etkisi yapar. Siyanürün toprak, su, havaya karışmasının önlenmesi imkansızdır. Bu konuda yöredeki sağlık çalışanları ve insanların bilinçli olması, mutlaka gerekli ölçümlerin yapılması gerekir” dedi.
Siyanürün vücuttan atılmasının uzun bir süreç aldığını, hava ve topraktan temizlenmesinin ise üç yıl süreceğini belirten Prof. Dr. Sebahat Genç, “Burun kanaması, ciltte yanma, baş dönmesi ile kendini hissettiren siyanür zehirlenmesi tablosu ölümle bile sonuçlanabilir” şeklinde uyarıda bulundu.