Web Sayfası Privacy PolicyCookie PolicyTerms and ConditionsPrivacy Policy

Dünyanın Beyinleri İstanbul’da Buluştu

Dünyanın Beyinleri İstanbul’da Buluştu

Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil adına kurulan, Yaşargil Mikronöroşirürji Akademisi, düzenlenen ilk kongre ile 50 ülkeden yedi yüze yakın beyin cerrahını İstanbul’da buluşturdu.

—-

Dünyanın önde gelen beyin cerrahlarını bir araya getiren Yaşargil Mikronöroşirürji Akademisi’nin ilk kongresi Prof. Dr. Uğur Türe başkanlığında İstanbul’da düzenlendi. Kongrede, beyin cerrahi alanındaki son gelişmeler ele alınırken, yüzlerce bilim insanının yetişmesinde katkısı olan Prof. Dr. Yaşargil’in tıp dünyasında kalıcı etkisi de aktarıldı.

Kongrenin basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Uğur Türe; “Yaşargil Mikronöroşirürji Akdemisi’nin ilk kongresine ev sahipliği yapıyoruz. Dünyanın en iyi, en önemli beyin cerrahları bu kongrede konuşmacı olarak yerlerini aldı ve çoğunluğu genç arkadaşlarımız olmak üzere 50 ülkeden çok sayıda katılımcı burada bizimle. Akademimizin isim sahibi Gazi Yaşargil hocamız, sadece Türkiye için değil, dünya için çok önemli bir değer. 1967’de mikronöroşirürji devrimini yaratan ve şu ana kadar aktif çalışmaya devam eden hocamız hayattayken, bu akademiyi kurmak istedik. Çünkü mikronöroşirürji hastalar için hala tek umut kaynağı. Fantastik ilaçların geleceğini şu an için çok düşünmüyorum, bu işlerin o kadar kolay olmadığı aşikâr.  Bu nedenle hala insanlara yardım etmek için beyin ameliyatlarında mikronöroşirürji tek seçenek. Tüm çabamız bunu yeni nesillere ulaştırmak. Bunun için de eğitim olmazsa olmaz. Mikronöroşirürji eğitimi, gerçekten çok uzun. Bu eğitimi tamamlayabilecek hem hırsa, kapasiteye, yeteneğe hem de sağlığa sahip olmak gerekiyor. Bunun için de çok fazla gence ulaşmamız lazım ve eminim ki girişimlerimiz sayesinde çok iyi mikronöroşirürjenler yetişecektir. Kongrede toplam 36 ülkeden 218 konuşmacı var. Bu bilim insanları kendi bireysel harcamalarıyla kongreye katıldılar. Normalde bu tip organizasyonlarda bir gelir elde edilir ve kongreyi düzenleyen derneğin kasasına aktarılır. Fakat bizim akademimizin bir kasası yok, bizim kasamız genç beyinler” dedi.

“Hocamızın beyni bizden daha kıvrak”

Prof. Dr. Uğur Türe, toplantıda Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in kongrenin açılış töreninde yaptığı konuşmaya da değindi. Prof. Dr. Türe; “Hocamızı, kendi adına akademi kurma fikri için ikna etmek pek kolay olmadı. Fakat işin içine gençlerin eğitimi ve gençlere ulaşma felsefesi girince onun ismini vererek akademiyi hayata geçirebildik.  Mikronöroşirürjiden onu ayırmamız mümkün değil, ne mutlu ki hocamız hayattayken onun adı ile bu akademiyi kurduk ve dün akşam da birlikte kongre açılışında 99. yaş gününü kutladık” dedi.

gazi-yasargil-asirlik-dev

Bir asırlık DEV’den tavsiyeler

Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil: “24 saat yetmez daha çok çalışacaksınız ve 1-2 yıl değil, bütün ömrünüzü vakfedeceksiniz. İyi bir mikronöroşirürjiyen bu şekilde olabilirsiniz. İnsan beyni ile hayvan beyni farklıdır, insan beyninin anatomisini öğrenmek gerekir. ‘Hayvandan geldi’ gibi tartışmaları doğru bulmuyorum. Bunun için de laboratuvarda çokça vakit geçirmek ve insan kadavrası üzerinde nöroanatomiyi öğrenmek gerekir” dedi. Vurguladığı bir diğer nokta ise eşi ile ilgili bahsettiği konu idi, “ne yaptıysam onun sayesinde, onun desteği ile oldu, onunla birlikte çalışmaktan dolayı bu başarıyı elde ettim” dedi.

Yatırım cihaza değil, insan ve eğitim için…

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Yaşargil Mikronöroşirürji Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ossama Al-Mefty; “Türkiye’de dünyanın en iyi nörocerrahları bulunuyor ve bunun bir sürpriz olmadığını biliyoruz. En büyük dönüşüm, dünyanın en iyi beyin cerrahı olan Yaşargil’in önderliğinde yapıldı. Getirdiği teknikler ve eğitimle, dünyada tüm cerrahlar pratiklerini geliştirdi, hastalarına daha önce ulaştıramadıkları tedaviyi sağladı. Tedavisi mümkün olmayan birçok vaka ve hastalıkta sorunsuz iyileşmeler yaşandı. İnsan hayatını kurtarmak için milyarlarca dolar harcamaya gerek yok. Bunun için bizim yapmamız gereken cihazlara büyük yatırımlar yapmak değil, bu eğitim ve tekniği insanlara öğretmek ve insanları yetiştirmek” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.