Etle Birlikte Portakal veya Domates Suyu!

Etle Birlikte Portakal veya Domates Suyu!

Et, demir, B 12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengin olsa da metabolizmamızı çalıştıran posa ve C vitamininden fakirdir. Et tüketimi arttıkça kişinin vücudundaki toksin oranı da artar; bu da C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacı açığa çıkarır.

Diyetisyen Elif Karacanoğlu

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Kurban Bayramı ile birlikte artan et tüketimi sırasında mutlaka C vitamini alınması gerekir. Bunun için yapılması gerekenler;

  • Eti olabildiğince posa ve C vitamininden zengin olan çeşitli sebzeler ile pişirin veya tüketin.
  • Etli yemeklerde portakal veya domates suyu için.
  • Posa ve su içeriği yönünden zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz.
  • Demirin emilimini artırdığı bilinen C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketin. Kansızlık probleminiz varsa faydalı olur.

Dikkat edilmesi gereken noktalar…

  • Abartıya kaçmadan küçük porsiyonlarda yiyin.
  • İkram edileni seçme şansınız varsa hamurlu tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin.
  • Hamur tatlı yediyseniz kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran için.
  • Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çaylarını tercih edin. Bayramda artış gösteren kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.
  • Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Böylece diyet yapmak ve bayramlarda diyetinizi bozmak zorunda kalmazsınız. Her ortamda var olan seçeneklerden kendi mönünüzü belirleyebilirsiniz.
  • Şeker hastası iseniz ara öğünleri atlamayın ve çok uzun süre aç kalmayın. Bunun için gideceğiniz yere ara öğününüzü de beraberinizde götürebilirsiniz.

Bayrama özel mönü

Kahvaltı

  • Açık çay
  • Beyaz peynir, dil veya kaşar peynir
  • Bol maydanoz, dereotu, nane, taze biber
  • Zeytin
  • 1 dilim börek
  • 2 dilim tam buğday unundan ekmek

Ara

  • 4 kayısı veya 1 incir ve 5 badem

Öğle

  • Bol salata (zeytinyağı ve nar ekşili sos ile)
  • Zeytinyağlı sebze yemeği
  • 1 kase yoğurt
  • Fırın makarna/ börek veya ekmek

Ara

  • 1 fincan sütlü kahve ve kuru meyve veya sütlü tatlı ve ya meyve tatlısı

Akşam

  • Bol salata
  • Izgara et veya köfte
  • 1 ayran veya cacık
  • Bulgur pilavı (sebzeli)

Gece

  • Taze mevsim meyveleri
YAZAR BİLGİSİ
Hergün güncellenen haberleri ve birbirinden özel yazarları ile takipçilerine çok özel bir dünyanın kapılarını aralayan SAGLİKVEYASAMDERGİSİ.com.tr, internette dergi standartlarında takipçilerine sağlıklı yaşamın renklerini sunuyor. Sağlıklı Yaşamın Pusulası’ olan www.saglikveyasamdergisi.com.tr sitesi Sağlık & Yaşam Dergisi’nin yazılı basındaki başarısının sanal ortamdaki en büyük destekçisidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.