Havanın Diyabete Etkisi

Havanın Diyabete Etkisi

Değişken hava sıcaklıkları diyabet hastalarını etkiler. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin kabusudur. Bu kabusu yaşayan en önemli kesimlerden biri de diyabet hastaları.

Dr. Mustafa Yılmaz

Medikal Çağrı Merkezi Hekimi

Uzmanlar diyabet özellikle de kronik hastalığı bulunan bireyleri mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı farklarına karşı uyarıyor.

Yaz aylarını geride bıraktığımızı düşünsek de özellikle yurdun bazı bölgelerinde termometrelerin hala yüksek derecelere ulaşması ve hava sıcaklıklarının ani iniş çıkışları, tedbirini almayan birçok şeker hastası için beklenmedik kan şekeri düzensizlikleri tehlikesi oluşturuyor. Alınacak önlemlerle, terleme ile aşırı sıvı kaybı, beslenme bozuklukları ve düzensizlikleri ile yetersiz sıvı alımı sonucu karşı karşıya kalınan rahatsızlıkların önüne geçilebiliyor.

Şeker hastalarının, hava sıcaklığı ve nemin en yüksek olduğu 11:00 ile 15:00 saatleri arasında kapalı ve serin mekanlarda kalmaya özen göstermesi gerekiyor. Kaybedilen sıvı kaybını telafi etmek için de bol su tüketilmesi gerekiyor.

–         Şeker hastalarının özellikle beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. Bu dönemlerde  en çok tüketilen ve şeker oranı yüksek olan karpuz, kavun ve kayısı gibi meyveleri aşırı miktarda tüketmek yerine şeker oranı daha düşük olan vişne, erik, şeftali, elma, armut gibi meyveleri ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.

–         Doktorunuzun önerdiği egzersizleri veya hafif tempoda yürüyüşleri havanın daha serin olduğu günün erken saatlerinde veya akşam saatlerinde yapın.

–         Tatilde, dışarıda, yani evde olmasanız da mutlaka şeker takibinizi yapın / ölçümlerinizi atlamayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.