İlişkiye Giremeyen Çiftlere Cerrahi Yöntemler

İlişkiye Giremeyen Çiftlere Cerrahi Yöntemler

Cinsel-İslev-Bozuklugunda-Robotik-Cerrahi-Mucizesi11Cinsel ilişkiden korkma, aşırı kaygı duyma ve ilişkiden kaçınma ile kendini gösteren cinsel rahatsızlıkların temeli  %90 psikolojik olmasına rağmen altta yatan bazı fizyolojik nedenlerin de varlığı cinsel ilişkiye girmekte problemler yaratmaktadır. Doğuştan kızlık zarının kalın, sert ve yüksek kenarlı olması, vajinadaki anormallikler, vulvar vestibulit sendrom (VVS) en sık nedenler arasında yer alıyor.

Op .Dr. Süleyman Eserdağ

Jinekolog

Cinsel ilişkiye giremeyen kadınlarda teşhis için öncelikle bir jinekolojik değerlendirmenin yapılması şarttır. Bu jinekolojik değerlendirmenin amacı; genital anatomi ile ilgili herhangi bir sorunun olup olmadığının izlenmesidir. Jinekolojik muayeneden sonra kızlık zarı ya da vajina anatomisi ile ilgili doğuştan gelen sorunlar var ise çözüm yolu cerrahi müdahale olmalıdır.

Kızlık zarı problemleri nelerdir?

Kızlık zarı normalde vajinanın hemen girişinde yer alan 1-2 mm kalınlığında, esnek ve mukozal bir yapıdır. Kızlık zarının normalden yüksek kenarlı, yarım ay şeklinde, septalı (ara bölmeli) veya fibrotik (sert ve kalın) olması durumlarında cinsel ilişki sorunu yaşanabileceğinden cerrahi girişim tercih edilmektedir. Kızlık zarına yapılan cerrahi işlemler iki türlüdür: Kızlık zarının tamamen çıkartılması (himenektomi operasyonu), Kızlık zarına çentik atılarak kesi yapılması (himenotomi operasyonu)

Kızlık zarının küçük kesilerle delinmesi daha basit bir operasyon olmasına rağmen kızlık zarı problemi olan kadınlarda zarın tamamıyla alınması işlemi daha iyi sonuçlar vermektedir ve bu nedenle daha çok tercih edilmektedir.

Vajina perdeler nedir?

Vajinal perdeler doğuştan enlemesine veya boylamasına olabilir. Vajinal perdeler de cinsel ilişkiye girememe veya oldukça zor girme problemlerine yol açabilir. Bu durumda yapılan cerrahi işlemlerle kalıcı yarar sağlamak mümkün olmaktadır.

Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS) Nedir?

Vajina girişinde ağrı ve hassasiyet nedeni ile cinsel ilişkiye girememe veya daha sıklıkla cinsel ilişkide ağrı, acı sorununa neden olan bir cinsel sorunudur . Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, o bölgedeki sinir uçlarının yoğunluğundan ve ağrıyı tetiklediğinden şüphelenilmektedir. HPV enfeksiyonu ile bağlantısı ise net olarak gösterilememiştir.Vulvar Vestibulit Sendrom sorunu yaşayan kadınlar, cinsel ilişkiye girememekte veya son derece ağrılı bir şekilde girebilmektedir. Hastalar cinsel ilişkide yaşadıkları bu keskin ağrıdan bahsederken “sanki o bölgenin bıçakla kesilmesine” veya “yaraya tuz basılmasına “ benzetirler.

 Acı vajinanın hemen giriş kısmındadır.

Cinsel ilişkide hazzın azalması, uyarılma sorununu ve buna bağlı olarak vajinanın yeterince ıslanamamasını da beraberinde getirir. Bu şekilde ilişkiler daha da ıstıraplı hale gelir. Cinsel ilişkiden tamamen uzaklaşanlar da bulunmaktadır. Hatta erkek eşlerde de erken boşalma, iktidarsızlık problemi (ereksiyon sorunu) veya cinsel isteksizlik gelişebilmektedir. Bu nedenle vulvar vestibulitis problemi yaşayanların mutlaka zaman kaybetmeden bir jinekoloğa gitmeleri ve jinekolojik muayeneden geçmeleri önerilir. Çünkü çözümlenmeyen cinsel problemler zamanla aldatmalara, boşanmalara kadar giden evlilik problemlerine dönüşebilir.

Vulvar Vestibulit Sendromunda cerrahi yaklaşımlar , tek ve en değerli yaklaşımlardır. Sorunun kaynağı net olarak bilinmediği için gereksiz yere aylarca, hatta yıllarca psikoterapi alan kadınlar mevcuttur. Psikoterapi olmayan kadınlarda da gidilen her jinekolog tarafından verilen farklı ve lokal olarak uygulanan kremler, fitiller, kayganlaştırıcı jeller kesin çözüm üretmemektedir. Ağrı sürekli olarak kalmakta ve geçmemektedir.

Vajina girişinde yer alan vestibulumun kısmi olarak çıkarılması tam olarak tedavi edicidir. Operasyon yaklaşık 15-20 dakika sürer, lokal anestezi ile (o bölgenin uyuşturulmasıyla) yapılır ve hemen hemen hiçbir riski de bulunmamaktadır. Ameliyatta yapılan işlem, vajina girişindeki ağrıyan alanın (cildin) yüzeysel şekilde çıkarılmakta ve vajinal giriş rahatlatılmaktadır. Bu basit cerrahi işlemin hiçbir riski bulunmamaktadır ve aynı gün hastalar günlük yaşantısına dönebilmektedir. Ameliyattan bir ay sonrasında verilen bir cinsel eğitim ve vajinal kasları yönetme egzersizleri de psikolojik korkuların giderilmesini sağlamaktadır. Böylece olayın hem fiziksel hem de zamanla gelişen psikolojik boyutu çözümlenmiş olur.

Cerrahi tedavi sonrası psikolojik destek önemlidir;

Cerrahi  müdahaleler yapılsa bile, kişide zamanla oluşmuş  ilişkiye girememenin verdiği korkulara bağlı psikolojik boyut devam edebilir. Bu noktada hasta yalnız bırakılmamalı operasyon sonrasında cinsel terapi ile desteklenmelidir.

Cinsel terapideki amaçlar kazanılmış başarısızlık korkusunun azaltılması, varsa çiftler arasındaki kırgınlıkların çözümlenmesi, özgüven duygusunun yeniden sağlanması ve yanlış bilgilerin düzeltilmesidir.

Cinsel sorun yaşayan çiftler -ister psikolojik isterse de organik orijinli olsun- doğru tedavi teknikleriyle kesin olarak çözüme kavuşabilirler. Bunun için sorunun ertelenmeden bir an önce harekete geçilmesi son derece önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.