İmplant mı, Köprü mü Kararında 5 Kriter

İmplant mı, Köprü mü Kararında 5 Kriter
63 / 100

Diş çekildiğinde iki alternatif mevcuttur; köprü protezi veya implant kararı verirken 5 önemli kriter vardır. Bölgede oluşan boşluk sonrasında ‘şimdi ne yapacağım’ düşüncesinde karar verilirken hangi noktalar önemlidir?

Dt. Cevdet Utku

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı

İmplant tedavisi günümüzde sık uygulanan, çok başarılı bir yöntemdir. Kemiğe uygulandığında yüzde 95-100 oranında tutunma sağlayan titanyum materyaller başarı için yeterli olmaz. Dikkatli muayene-planlama, tecrübeli hekim, kullanılan malzemelerin kalitesi de önemlidir.

Beklenti ile sonuç ilişkisine DİKKAT!

Muayenede hastanın beklentisi öğrenilir ki, bu genelde orijinal dişe en yakın fonksiyonel-estetik sonuca ulaşmaktır. Sonrasında çene kemikleri detaylı röntgenlerle incelenir, mevcut kemik hacmiyle istenen sonuca ulaşmanın mümkün olup olmadığı değerlendirilir.

Hastaya uygun tedaviye seçimine DİKKAT

Bazı hastalarda çene, kalça, köprücük kemiklerinden ya da sentetik (trikalsiyum fosfat) veya sığır kaynaklı kemik partikül takviyeleriyle çene kemiği implant tedavisi yapılabilecek düzeye getirilir. Bunun mümkün olmadığı hastaya ise diğer implantlı veya implantsız tedavi seçenekleri sunulur. Kemiğin durumuna bağlı olarak tedavi 3-6 ay arasında tamamlanır.

İmplant seçimine DİKKAT!

Başarıyı etkileyen faktörlerden bir diğeri ise implant seçimidir. Piyasadaki 100’ü aşkın marka arasında seçim yaparken önemli kriterleri fiyat-marka güvenilirliği oluşturur. Kaliteli, fiyat-performans oranı yüksek, gelişmiş yüzey özellikleri olan kemik yapısına uygun implant için hekim hastayı yönlendirir.

Oluşabilecek komplikasyonlara DİKKAT!

İmplantın iyi yerleştirilmesi, hekimin tecrübesi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdendir. Yerleştirirken sinir, damar, kemik sınırlarına dikkat etmek, nazik çalışmak sonrasında oluşabilecek komplikasyonları da önler. Ayrıca çalışırken çene sinirlerine değmek dudakta uyuşukluğa, cerrahi protokollere uymamak enfeksiyon ve implantın kaybına sebep olabilir. Hasta ve hekimin keyfini kaçıran bu tablolar nadir yaşansa bile, zaman kaybı ve daha fazla cerrahi işleme yol açan durumlardır.

Tedavi sonrası ağız bakımına DİKKAT!

Tedavi bitirildikten sonra hastanın ağız bakımı da çok ama çok önemlidir. Fırçalama, diş ipi kullanımı, ara yüz fırçaları, gerektiğinde ağız duşu gibi ek bakım cihazları kullanmak dişlerin aynı zamanda implant ve protezlerin de ömrünü uzatacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.