İnce Belli Tavşan Kanı:ÇAY

17.10.2012
67
İnce Belli Tavşan Kanı:ÇAY

İnce Belli, Tavşan Kanı:ÇAY, çayın hikayesi, çay keyfi, yeşil çay, beyaz çay, oolong ve pu-erh çay, tein, kafein, siyah çay, beyaz çay, Beyaz Çay Cildinizin Yeni Dostu, Anti enflamatuar ( iltihapla savaşan ilaçlar ), kolesterol, yüksek tansiyon, e vitamini, kolestrol, çayın faydaları nelerdir, Damarlardaki kan dolaşımını düzene sokar, aşırı miktarda tüketmemek kaydıyla beden ve zihin yorgunluğunu gidericidir, idrar söktürür, ishal ve dizanteriyi keser, damar kireçlenmesini önler, mide tembelliğini giderir, hazmı kolaylaştırır, sinirleri uyarır, damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıklarında koruyucudur, kolesterol seviyesini düşürür, çinko içerdiği için tadım hücrelerindeki tat alma bozukluklarını giderir, içerdiği florid diş çürüklerini önleyiciBu satırları okumaya başlamadan önce kendinize en sevdiğiniz kupanız ya da bardağınızla güzel bir çay hazırlayın ve çayı, çay keyfi yaparak okuyun…

Tadını severiz, sevmeyiz ama hiç birimiz ona yabancı değiliz. Günün başlangıcında sıcak çaydan alınan ilk yudum, ilk keyiftir. Onu sadakatle severiz, pek çok keyfimizin ya da hüznümüzün ortağıdır. Ama hakkında bilmediklerinizi okuduğunuzda, bu yakın ilişkinin daha da değerleneceği düşüncesindeyim.

Çayın Hikayesi:
” Dallarından kopan çay yaprakları rüzgarla uçuşurlarken onları gören bir peri, çayın faydalarından insanoğlunun yararlanması gerektiğini düşünerek uçuşan bu yaprakları büyük Çin İmparatoru Shen Nung’ ın sarayına doğru üfler. Yapraklar, saray hizmetlilerinden birinin bahçede su kaynattığı kabın içine düşer. Bunlar olmakta iken imparator çiçeklerle bezeli saray bahçelerinde tabiatın kendine sunduğu tüm güzelliklerin keyfini çıkararak dolaşmaktadır. Kaynayan suya düşen çay yapraklarının kokusu buharla havaya karışıp rüzgar eşliğinde sarayın bahçesine yayılmaya başlamıştır. İmparator çiçeklerinin kokusunu derin derin içine çekmekte iken çayın kokusu nefesine karışır. Bahçesine ait olmayan bu kokunun farkına varan Shen Nung, bu kokuyu çok etkileyici bulmuştur ve kokuyu takip ederek kaynamakta olan suyun içine düşen çay yapraklarını bulur. Kokuyu beğenen imparator, bu kokunun eşlik edeceği lezzeti merak eder ancak bilmediği bu şey zehirli de olabilir. Bunu anlamak için beklemeye gerek yoktur, kaynayan kokulu suyu, saray hizmetkarlarından birine içirir. Zararlı etkisi görülmeyen çayı içme keyfine eren imparator Shen Nung, kokusu kadar tadının da çok güzel olduğuna kanaat getirir ve çay o gün bugündür insanoğlunun vazgeçilmez dostu haline gelir…”

Çay, içimi tutkuya dönüşebilen bir içecek. Bu tutkunun oluşmasını sağlayan faktörler içerdiği tein ve kafein adlı maddelerdir. Aynı zamanda teofilin, teobromin alkolitleri, tanen, uçucu yağ, florür ve az miktarda B vitamini içeriyor. Çay, tat özellikleri haricinde, içiminin seremoni haline getirildiği sayılı içecekten biri. Bildiğiniz üzere çay bitkisinin yapraklarından elde edilen çayı, siyah çay ( Çin kırmızı çayı ), yeşil çay, beyaz çay, oolong ve pu-erh çay (yıllanmış ve preslenmiş ) sınıflandırılmış olarak inceleyebiliyoruz. Bu sayılanlar arasında oolong, pu-erh ve beyaz çayı duymamış olabilirsiniz. Siyah çaya aşinayız, yeşil çayı daha ziyade zayıflama içerikli ürünlerden ötürü tanıdık ama diğer üçü bizler için muamma… Beyaz çay 1100 yılında İmparator Hui Tsung zamanından beri ve sadece imparatorun kendisi ile yakınları için üretiliyormuş. Beyaz çay içmek çok önemli bir keyifmiş. Beyaz çay ve sağlık diyecek olursak, şu satırları takip edin,
Öncelikle fermente edilmemiş olduğunu belirterek başlıyorum. Aynı çayı bir değil üç kez demleyebiliyorsunuz. Ancak ilk demleme 6, diğer demlemelerde her yeni demleme için 2 -3 dakika daha eklenerek yapılıyor. Tercihen hafif yemeklerden sonra içilmesi, kavunu andıran hoş tadının daha iyi algılanabilmesini sağlamaktaymış. Baharatlı yemeklerden sonra baskın baharat tadı, bu çayın tadını algılanmaz hale getiriyormuş. Uzmanlar çayı sağlık için içiyorsanız beyaz çayın tercih edilmesini öneriyorlar çünkü bu çay diğer çeşitlerine göre daha fazla etkin madde içermekteymiş. Ayrıca diğer çay çeşitlerine göre daha az kafein ihtiva ediyor, bu oranların mukayesesi için belirtiyorum, bir fincan siyah çay 40 mg, yeşil çay 20mg beyaz çay 15mg.
Yapılan araştırmalar antioksidan dediğimiz maddeler ( hastalıklara karşı savaşan enzimler ve bileşikler ) açısından en zengin çay türünün beyaz çay olduğunu söylüyor.
Beyaz Çay Cildinizin Yeni Dostu:
Cilt için, yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı kullanılırken, cildi kuvvetlendirici ve yeni cilt hücrelerin gelişmesini destekleyicidir. Son olarak, ülkemizde de üretim denemelerine 2005 yılında başlanmış.
Yeşil çay
Fermente edilmeyen diğer tür. Anti kanserojen,kadınlarda yumurtalık kanserine yakalanma oranını yüzde 60 oranında azalmaktadır deniyor.
Anti enflamatuar ( iltihapla savaşan ilaçlar ), kolesterol ve yüksek tansiyon düşüren etkiye sahip, dolaşımı düzenleyici. Vitamin E ve C içeriyor.
 Pu-erh çay; gerçekte preslenmiş çay çeşidi olarak bilinen ve yıllandırılan çay türü. Depolama süresince tipik koyu rengi ve yıllanmış aroma karekteristiği oluşuyormuş.
Türk Çayı da Kalitelidir
  Bu türlerden ziyade kendi ülkemizin üretimi olan çayımızda oldukça kaliteli, hatta belirtmeliyim ki ülkemizin ekolojik şartlarının elverişliliği sayesinde bizim çaylarımızda tarladaki çayı zararlı böcek ve hastalıklara karşı korumak içi kullanılan zirai mücadele ilacı kullanılmıyor. Bu da eşittir üzerinde ilaç kalıntısı barındırmayan sağlıklı çay demek oluyor.
Çayın faydaları nelerdir?
Damarlardaki kan dolaşımını düzene sokar, aşırı miktarda tüketmemek kaydıyla beden ve zihin yorgunluğunu gidericidir, idrar söktürür, ishal ve dizanteriyi keser, damar kireçlenmesini önler, mide tembelliğini giderir, hazmı kolaylaştırır, sinirleri uyarır, damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıklarında koruyucudur, kolesterol seviyesini düşürür, çinko içerdiği için tadım hücrelerindeki tat alma bozukluklarını giderir, içerdiği florid diş çürüklerini önleyicidir, tansiyonu düşürür, vücuttaki zararlı maddeleri yok eder, iltihaplanmayı önler, içerdiği bileşik şekerlerle kan şekerinin yükselmesini önler, çay banyoları ve çayla yapılan kompresler göz ile ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir. Ancak hatırlatmak gerekir ki fazlası en başta çarpıntı yapar ve beraberinde başka sorunları getirebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Hergün güncellenen haberleri ve birbirinden özel yazarları ile takipçilerine çok özel bir dünyanın kapılarını aralayan SAGLİKVEYASAMDERGİSİ.com.tr, internette dergi standartlarında takipçilerine sağlıklı yaşamın renklerini sunuyor. Sağlıklı Yaşamın Pusulası’ olan www.saglikveyasamdergisi.com.tr sitesi Sağlık & Yaşam Dergisi’nin yazılı basındaki başarısının sanal ortamdaki en büyük destekçisidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.