Magnezyum Depolarını Doldurun

Magnezyum Depolarını Doldurun

Magnezyum eksikliği özellikle soğuk havalarda yaygın vücut ağrıları, halsizlik, yorgunluk, kramplar, uyku problemleri gibi sorunlarla kendisini hissettirebilir. Vücudu kışa hazırlamak için magnezyum depolarını doldurmak gerekir.

Uzm. Dyt. Nilay Keçeci Arpacı

Yetersiz-dengesiz beslenmek de vücutta magnezyum kaybına yol açabilir. Bu nedenle özellikle soğuk havalar yaklaştıkça doğal magnezyum kaynaklarına yönelmek gerekir.

Magnezyum açısından en zengin kaynakların başında yeşil yapraklı sebzelerden ıspanağı sayılabilir. Mineral açısından zengin ıspanağın 100 gramında 58 mg magnezyum bulunur. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilen ıspanak kaybedilen magnezyum depolarını doldurmak için çok faydalıdır. Kış aylarının favori sebzelerinden bamya da magnezyum deposu bir besindir. Bu besinler aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmaya yardımcı olur.

Dereotu, Nane, Fesleğen Magnezyum Kaynakları

Magnezyum vücut fonksiyonların doğru bir şekilde işlemesi için çok önemli bir mineraldir. Normal şartlarda vücutta en bol bulunan 4. mineraldir; ancak vücut bu minerali kendi başına üretmediği için besinler yoluyla destek alınması gerekir. Yemek ve salatalara lezzet katan dereotu, nane, fesleğen de vücudun magnezyum depolarına hizmet edecek besinlerdendir. Fazla kalori içermeyen, antioksidanlar açısından zengin olan bu besinler genel sağlık için de oldukça olumlu etki sağlar. Taze ya da kuru olarak da tüketilebilir.

Çiğ badem magnezyum açısından zengin

Doğru miktarda ve düzenli olarak tüketilen badem, yer fıstığı, fındık, kabak çekirdeği de vücudun magnezyum ihtiyacına destek verebilir. Örneğin; 100 gram badem 270 mg, kabak çekirdeği 262 mg, yer fıstığı 168 mg magnezyum içerir. Bir avuç kadar; yani 15 kadar badem, günlük magnezyum alım miktarının yüzde 18’ini sağlayabilir. Ancak her bir adet bademin 7 kalori olduğunu da unutmamak gerekir. Bademin kavrulmuş değil çiğ olmasına da dikkat edilmelidir. Kalori dengesi için badem, fındık, kabak çekirdeği tüketirken porsiyon kontrolü sağlanmalı ve fazla tüketilmemelidir.

Haftada 2-3 baklagiller olmalı

Vücutta magnezyum azaldığında, besinlerle destek sağlanamadığı durumda yorgunluk-halsizlik gibi durumlar yaşar, yaşam kalitesi, enerjide de bir düşüş hissedilir. Çünkü magnezyum, vücutta yüzlerce enzimin çalışmasında önemli role sahip bir mineraldir. Bu durumu yaşamamak için beslenme planınızda rutin olarak bazı besinlere fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagillere haftada 2-3 gün yer verilmelidir. Bu baklagiller önemli miktarda magnezyum içerir. Soya fasulyesi de magnezyum açısından değerli bir besindir. Günlük magnezyum ihtiyacının nerdeyse 70’ini karşılayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.