Meme Birinci Sıraya Yükseldi
Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinin dünya genelinde her yaştaki kadın kanserleri arasında birinci sıraya yükseldiğine dikkat çekti.
—–
MEMEDER meme sağlığı için hep birlikte mücadele etmek, meme sağlığı konusunda bilinçli olmak, erken teşhise teşvik etmek, sağlıklı bir geleceğe katkıda bulunmak için kadınları Pembe Festival’de bir araya getirdi. Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesiyle Pembe Festival’in 7’incisi bu yıl İstanbul Üniversitesi’nin tarihi atmosferinde düzenledi.
Her yıl 25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor
MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Vahit Özmen, “Özellikle 40, 50 ve 60’lı yaşlar, meme kanseri için en riskli dönemler olarak belirleniyor. Bu yaş gruplarındaki kadınlar, daha yüksek risk altında bulunduğu için düzenli sağlık kontrol ve taramalarının önemi daha da artıyor. Meme kanserlerinin yüzde 99’u kadın, yüzde 1’i erkeklerde teşhis ediliyor. Her yıl Türkiye’de yaklaşık 25 bin kadın, meme kanseri tanısı alıyor. Meme kanseri, erken teşhis-bilinçli yaşam tarzı seçimleri ile önlenebilen bir hastalık olarak öne çıkıyor.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Özaydın, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan “Global Breast Cancer Initiative/ Meme Kanseri için Küresel İş birliği” grubu, meme kanserine karşı acil eylem çağrısında bulunuyor. Bu çağrıya kulak vererek meme kanseri ile mücadelede rehberlik eden bir dokümanı 2023 yılında yayınladı. Meme kanseri, 2021 yılı itibarıyla dünya genelinde her yaştaki erkek ve kadın kanserleri arasında birinci sıraya yükselmiştir. Bu gerçek, meme kanserine karşı mücadelenin ne kadar acil ve önemli olduğunu göstermektedir” dedi.