Modern Tıbba Nefes Desteği

Modern Tıbba Nefes Desteği

Uluslararası Nefes Koçluğu Federasyonu Kurucu Başkanı Nevşah Fidan Karamehmet, “Kronik yorgunluk, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, şişmanlık, el- ayak uyuşukluğu, tatminsizlik, sürekli negatif düşünme, geçmişe takılma, hafıza kaybı, uyku apnesi gibi yakınmalar yaşıyorsanız nefesinizi yanlış alıyor olabilirsiniz…” diyerek doğru nefes almanın önemini vurguladı. 

Haber-Röportaj: Nilay Akgün

Nefes, solunum sistemine etki ettiği için önemlidir. Her alınan nefes solunum kimyasını iyi ve kötü yönde etkiler. Kötü yönde etkilediğinde birçok organ hasar gördüğü için kandaki hücre oranı ve hafızasındaki oksijen oranı düşebilir. Bu da 200’den fazla hastalığın ortaya çıkması, tetiklenmesi ve kalıcı hale gelmesinde ana sebep olabilir.” Uluslararası Nefes Koçluğu Federasyonu Kurucu Başkanı Nevşah Fidan Karamehmet doğru nefes almanın insan sağlığındaki rolünü bu cümlelerle dile getirdi.

Modern yaşamın beraberinde getirdiği rahatsızlıklar karşısında insanlar ilaçlı tedavinin yanı sıra farklı arayışlar içine girdi. Günümüzde en popüler çözümlerden birisi: Nefes Terapisi… İnsanlar 3 yaşında egonun gelişimi ile unuttukları doğru nefes almayı tekrar hatırlarsa 200’e yakın hastalık iyileşebilir…

Derin nefes almak yanlış!

Karamehmet insanların en büyük yanılgısının ‘Derin nefes alırsam, solunum sistemim için iyidir. Hücrelerime yeterince oksijen gider.’ inancı olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Solunum sistemi komplike bir sistemdir. Doğal bir nefese sahip olunmadığı sürece nefesteki en ufak bir oynama veya zorlama ile solunum sisteminin kimyasal sistemi bozulur.

Nefes ve solunum iki farklı olgudur. Nefes almak ideal solunum anlamına gelmez. Solunum akciğerlerden yapılır, kapasitesi ve giren-çıkan gazlar söz konusudur. Mide, kalp, karaciğer gibi… Değiştirilemeyen, bedende olan, fiziksel, otomatik gelişen bir olay. Nefes ise psikolojik bir olgudur. Nefesi kişi yönetip-yönlendirebilir, değiştirebilir. Bu nedenle çoğu kişide solunum iyi olmasına rağmen psikolojik sebeplerden dolayı kişide nefes açlığı olabilir. Bu gerçek bir nefes açlığı değildir.

Korku, sinir, stres anında kesilen nefes sırasında kişinin derin nefes alması doğru bir hareket değildir. Alınan derin nefes ile solunumun kimyası değiştiği için bedenini çok ciddi bir hasara uğratıyor olabilir.

İnsanoğlu 3 yaşından sonra gelişen egosuyla birlikte doğru nefes almayı unutur.

Dolayısıyla yanlış nefes alışkanlığı çocuklukta öğrenilir. Nefese yapılan müdahale ile bir taraf düzeltilirken bir taraf bozulur. İdeal olan nefese müdahale etmemektir. Çocukluktan itibaren sahip olunan nefes (teslimiyet içinde) solunum ile aynı hizada gitmelidir. İnsanlar farkında olmadan stres, korku, üzüntü, yorgunluk durumunda ya da hızlı ilerlediğinde solunumun normal dengesini bozulur. Hipokapni-nefes açlığı ortaya çıkar bu da baş ağrısına sebep olabilir. Kişinin yaşam kalitesini düşürür, efor kaybına- dikkat dağınıklığı gibi 200’ün üzerinde hastalığın ortaya çıkmasına, gelişmesine, kalıcı hale gelebilir.

Nefes koçluğu nedir?

Nefes koçu ağızdan alınan derin nefesin analizini yapıp, yanlış yapılanları tespit edip, nasıl olması gerektiği konuşunda kişiye koçluk yapar.

Koçluk eğitiminde nefes çalışmaları, davranış bilimi ve solunum bilimi bir arada ele alınır; multidisipliner bir sistemdir. Teorik ve pratik eğitim sonrasında yazılı ve sözlü sınav yapılır. Bir yıla yakın sürede eğitim tamamlanır.

Bu bir öğrenme yolculuğudur. Bir davranış biçimi bırakılıp, yeni bir davranış öğrenilir. Kursu bitiren kişi hayatı boyunca sağlıklı kalabilir. 7-77’ye kadar herkes öğrenebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.