Oruç ve Migren

Artan sıcak ve uzayan oruç saatleri özellikle migreni yüzde yüz etkiler. Hasta oruçluyken ilaç alamayacağı için de ataklar şiddetlenebilir.
Prof. Dr. Ayşen Yücel
Algoloji Uzmanı
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen migren hastalarını oruç süresinin uzunluğu ve sıcak havanın etkisi endişelendiriyor. Aç ve susuz geçirilen süre artışı ile birlikte vücut bu duruma karşı uyarıya geçer. Atak görülme sıklığı herkeste farklılık gösterdiği için kişi mutlaka kendini test etmelidir. Çünkü oruç, ağrılı hastalarda dengeyi ciddi şekilde bozabilir.
Oruç tutmak vücutta çeşitli tepkilere neden olabiliyor. Bunların başında kan basıncı oynamaları veya ani kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş ağrısı geliyor. Sıklığı ayda 1-2’den fazla olmayan ataklar şeklinde gelen bir ağrı varsa ve kişi ilaç dışı yöntemlerle de ataklarını geçirebiliyorsa, sahur ve iftar öğünlerini düzgün takip etmek kaydıyla bu kişiler oruç tutabilirler.
Koruyucu Tedaviyle Oruç Tutulabilir
Migren gibi kronik ağrısı olan kişilerin oruç tutması bu ağrıyı tetikleyebilir. Bu tarz hastalığa sahip olanlar koruyucu tedaviyi sürdürmek kaydıyla oruç tutabilir. Örneğin; ayda 2-3 migren atağı olan bir hasta, atak gelmesin diye koruyucu tedavi alıyorsa, ilaç alım saatini ramazana göre düzenleyip, kriz sayısı da az olduğu için orucunu sürdürebilir.
Yeterli Uyku ve Düzenli İlaç Kullanımı Önemli
Yeterli uyku ve oruca uygun şekilde düzenli ilaç kullanımı ile kişiler oruç tutabilir. Yine de bu kişiler Ramazan boyunca hafif ve orta şiddette baş ağrısı yaşayabilirler. Hafif ve orta şiddetli ağrılar nefes ya da gevşeme egzersizleriyle geçirilebilir. Ayrıca ağrıyı azaltma üzerine yapılan egzersizler ağrı kontrolünde çok yararlıdır. Bir diğer fayda ise nefes ve gevşeme egzersizleridir.
Nefes egzersizleri tıpkı doğum sancıları sırasında uygulandığı gibi yapılabilir. Ağrıyı kendi kendinize kontrol etmeye çalışırken bir yandan da vücudun iyi oksijen almasını sağlayarak, dokulara daha fazla oksijen gönderebilirsiniz.