Otizmde Ergoterapik Bağımsızlık
Uzmanlar, ergoterapide temel amacın spektrum bozukluğuna sahip bireyin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı hedeflemek olduğunu vurguluyor. Belirlenen hedef ve önerilerin ev-okul, günlük yaşamda uygulanması, sürdürülmesi ergoterapinin başarısı açısından önemlidir.
Uzm. Ergoterapist Cahit Burak Çebi
Ergoterapi otizmli bireyin denge, koordinasyon, vücut farkındalığı, motor planlama, dikkat/aktivite sürdürebilirliği, görsel uzaysal algı, işitsel dil becerileri, akademik becerilere katılım sağlamasına odaklanır. Temel amaç günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı hedefler.
Öz bakım becerileri ergoterapi ile desteklenir
Otizm spektrum bozukluğu olan çocuk-ergen grubunda duygusal-davranışsal süreçler, sosyal etkileşim, öz bakım-duyusal ve motor beceriler, akademik öncesi-akademik beceriler, yürütücü işlevler ergoterapi sürecinde desteklenir.
Otizmli bireylerde yemek yeme, giyinme, banyo yapma, saçlarının taranması, tırnak kesme, tuvalet gibi kendine bakım, oyun ve sosyalleşme gibi serbest zaman aktivitelerindeki hassasiyetlere yönelik çalışmalar yapılarak bağımsızlığın desteklenmesi amaçlanır.
Aile ve çocuk bir bütün olarak değerlendirilir
Ergoterapi sürecinde aile ve çocuk bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Terapiden edinilen kazanımın günlük yaşama uygulanması için ailenin ev ortamını da çocuğun ihtiyaçlarına göre düzenleme yapması gerekir. Ayrıca uzman tarafından belirlenen öneriler aile ve eğitimciler tarafından günlük yaşamda uygulanmalıdır.
Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyin ihtiyaç ve günlük yaşamda ki sınırlılıklarına göre belirlen terapi süreci, hedeflenen planlamaya göre ilerlemelidir. Uzman tarafından belirlenmiş terapi süresi-sıklığına düzenli katılım terapi sürecindeki başarının temel kriterini oluşturur.
Uzman tarafından belirlenen hedef ve öneriler doğrultusunda birey-bakım veren- eğitimcilerin günlük yaşamdaki rolü de terapi sürecinde başarıyı doğrudan etkiler. Birey ve bireyin sosyal çevresi göz önünde bulundurularak süreç yönetilmelidir.