Web Sayfası Privacy PolicyCookie PolicyTerms and Conditions

Ramazan İçin Beslenme Reçetesi

Ramazan İçin Beslenme Reçetesi

Ramazan ayında az ve sık yemek yeme alışkanlığı gerekir. Günlük yaşamımızda “azar azar ve sık” beslenmemiz gerektiği uzmanlar tarafından sürekli vurgulanmaktadır. 

Dyt. Emel Yılmaz

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Ramazan ayında orucu sağlıklı şekilde tutabilmek için beslenme şekline özen göstermek hatta beslenme reçete hazırlamak gerekir.

    • Bütün gün aç kalmamak için, kahvaltı yerine geçen sahurda, yeterli ve doyurucu beslenmemiz gerekir. Örneğin tost + yoğurt + salata + meyve gibi besinler hem tok tutar hem de sizin iftar vaktine kadar zinde olmanızı sağlar.
    • Günlük su ihtiyacımızı düşünürsek, sahurda 500 ml, iftardan önce ve sonrasında yine 500’er ml olmak üzere en az 1,5 litre su tüketilmelidir.
    • Bu esnada, özellikle de yaz aylarında olduğumuzdan dolayı, bizi çok susatacak aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınmalıyız.
    • İftar saatinde, orucumuzu ilk etapta su ile açıp, sonrasında çorba ile devam etmeliyiz. Sonrasında midemizi biraz dinlendirmeliyiz. Gün boyu çalışmamış olan midemize birden yüklenmekten kaçınmalıyız. Özellikle reflü veya gastrit sıkıntımız varsa orucumuzu su ile açıp, ibadetimizi yerine getirdikten sonra çorba ve ana yemekle devam etmeliyiz.
    • Gün boyu gıda alımı olmadığından ve midemizin çalışmamış olmasından dolayı, iftarda yemeğimizi iyi çiğneyip yavaş yavaş tüketmemizde fayda var. Aynı zamanda, kilo alımını engellemek ve mide rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için, porsiyon kontrolü sizin elinizde olmalı. Özellikle iftar dışarıda açılıyorsa, küçük porsiyonlar tüketmeye gayret edebiliriz.
  • İftardan iki saat sonra, hafif ama besin değeri yüksek, bizim günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak adına, meyve çeşitleri ve kalsiyum deposu olan süt veya yoğurtla devam etmeliyiz.
  • Ramazan ayında tatlı gereksinimi sütlü tatlılarla veya meyve tatlıları ile gidermeliyiz. Çok çabuk acıktırdığından ve midemize rahatsızlık verdiğinden dolayı şerbetli tatlılardan uzak durmalıyız. Böylece gün içerisinde oluşabilecek susuzluk hissinin önüne geçebiliriz.
  • İftar sonrası ve ara öğün öncesi yapacağınız yürüyüş, günlük yorgunluğumuzu alarak bize gece rahat bir uyku sağlayacaktır.
  • Bütün bu noktaları hayatımıza uygulayarak, daha sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan geçirebiliriz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.