Sağlıklı Nefes ile Güzel Burun
Estetik olarak güzel burun için büyük, küçük veya ucu daha kalkık isteyebilirsiniz. Ancak rahat nefes almak da çok önemlidir. Günümüz ameliyat teknikleri ile bunu rahatlıkla sağlamak mümkün.
Op. Dr. Tolga Yener
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sağlıklı nefes-koku almak ve güzel burun sahibi olmak aynı zamanda olmalıdır. Burun soluduğumuz havayı ısıtıp, nemlendirirken sesimizi de bize özgü kılıyor.
Dokuların yeterli oksijenizasyonu, vücut fonksiyonlarının tam olarak işlev görebilmesi hatta uykumuzu yeterli alabilmemiz, aldığımız nefes sağlığına bağlıdır.
Nefes almada zorluk nedenleri…
Rinoplasti ameliyatı, burnun doğuştan gelen veya sonradan edinilen şekil bozukluklarını düzeltme ile ilgili bir ameliyat olup, bir estetik cerrahın, estetik nosyonu ile birleşmiş foksiyonel bir ameliyattır.
Genel olarak nefes almada zorluk üç neden ile olur.
Septum Deviasyonu; doğuştan, sonradan edinsel veya travma sonucu oluşabilir, burun boşluğunu ikiye ayıran kemik ve kıkırdak yapıdan oluşan bir yapıdır.
Septum denen burnun içinde orta hatta bulunan kıkırdak duvarda bir eğrilik olması, hava akışın da tirbulansa neden olmakta hatta bazen ileri vakalar da hava yolunu kapatabilmektedir. Kayan septum kıkırdağı burun simetrisini bozarak burun deliklerini kapatıp, rahat ve sağlıklı solunumu engeller. Bu duvarın ameliyat ile düzeltilmesi, hava yolunu açtığı gibi, dışardan görünen ve septum deviasyonu denen burnun sağ veya sola eğriliği durumunun da normal hale gelmesini sağlamaktadır.
Bir başka neden ise “Konka” veya halk arasında “Burun Eti” denen oluşumdur. Aldığımız havayı nemlendirip ısıtmaya yarayan bu anatomik oluşumlar uzun süre soğuk ve kuru havaya maruz kalınca, septum eğriliğinde veya alerjik nedenlerle bir daha küçülmeyecek şekilde şişebilir. Burun etinin alerjik etken ile karşılaştığı zaman içersinde içine gelen kan akımının çok artacağından burun eti büyüyebilmektedir. Burun iltihapları sebebiyle ve yaşa bağlı olarak da burun etleri büyüyebilmektedir. Burun içi şekil bozuklukları “Deviasyon” nefes almayı zorlaştıran bu rahatsızlık, Rinoplasti ameliyatında rutin olarak düzeltilen bir durumdur.
Bir başka neden-genel olarak en az bilinen ve bahsedilen neden ise burundaki valv sistemidir. Burun Valfi, buruna havanın girişini kontrol eden yapıdır. Nazal Valv denen bölge burun ucundan içe doğru burnun üçte birlik bölümünden oluşur. Dış (eksternal) ve iç (internal) burun valfi diye ikiye ayrılır. Eksternal Nazal Valv; burun deliğinin girişindeki alandır, alt yan burun kıkırdağının bacakları ve burun tarafından oluşturulur. Internal Nazal valv üst yan burun kıkrdağının alt ucu, nazal septum ( burun orta bölmesi), alt konkanın (burun eti ) ön ucu ve burun yan duvarından oluşur. Burun kanadının yüz ile birleştiği yer dış noktalarıdır. Bir burun özellikle küçültülürken ya da kalkık bir burun ucu yaparken mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir noktadır.
Sağlıklı burun güzeldir…
Burun estetiği ameliyatları düşünülenin aksine çok büyük oranlarda sağlık problemlerinden dolayı yapılmaktadır. İnsan sağlığının en önemli işleyiş mekanizmalarından solunum yeterli-sağlıklı nefes alınmaması durumunda yaşam kalitesini düşürmekte-büyük problemlere zemin hazırlamaktadır. Düzgün nefes alamayan hastalar burun ameliyatı ile bu sorunlardan kurtulabilir. Rinoplasti ameliyatları sağlıklı bir solunum-estetik bir görüntü elde ederek, yaşam kalitesinin artması sağlanabilir.
Güzel burun sağlıklı olan burundur, sağlıklı olan burun ise zaten güzeldir…