Şeker Bayramı’nda Diş Sağlığına Dikkat!

15.10.2012
37
Şeker Bayramı’nda Diş Sağlığına Dikkat!

Bayramlarda fazla tüketilen şeker ve tatlı gibi gıdaların birçok diş sorununa sebep olabilir.Ağız ortamından bakterileri tamamen uzaklaştırmak mümkün değildir, ancak beslenme alışkanlıklarına yani tüketilen gıdanın şekline ve ağızda kalma süresine müdahale ederek çürük oluşumunu engelleyebiliyor. Bunun için de ya şeker, tatlı gibi çürük yapıcı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmamız ya da bunları tükettikten sonra en fazla 30 dakika içerisinde dişlerimizi etkili bir şekilde fırçalamamız gerekiyor.

 

Dr. Çağdaş Kışlaoğlu

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı

Ağız ve diş sağlığının korunması için öneriler:
*Tatlı ve şeker tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar çiğnenmeli.
*Asidik ortamı azaltmak için ağzı bol suyla çalkalamalı.
*Şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyecekler ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Dolayısıyla bu tarz gıdaları müm

kün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketmeli.
* Tükürük akışının artmasını ve asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından havuç gibi çok çiğnenmesi gereken gıdalar ve peynir gibi lifli besinler yenilmeli.
* Bayramda tüketilen tatlı yiyeceklerin içerisinde en riskli olan lokum gibi yapışkanlı şekerlemelerdir. Çünkü bu gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan bu şekerlemeler diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir.

* Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına mutlaka yardımcı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekmektedir.
* Çocukların yanı sıra özellikle hareketli ya da sabit protez kullanan kişiler için de bu şekerlerin tüketimi, protezlerin yerinden çıkmasına, kırılmasına ve fark edilmeden yutulmasına neden olabilir.
* Hamur işi, sütlü tatlılar ve aynı zamanda meyve suları da çürük oluşumunda riskli gıdalar arasında yer alıyor. Başlarda da belirtildiği gibi tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da ağız çalkalanarak asidik ortam engellenmelidir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.