Turp (Raphanus Sativus)

17.10.2012
46
Turp  (Raphanus Sativus)

Turp (Raphanus Sativus), Safrakesesi, Özsuyu Hastalıkları, Kansızlık, Spina Bifida, Ses kısıklığı, Bademcik Enfeksiyonu, Romatizma, Tansiyon Düşürücü, Antioksidan, Akciğer Kanseri, Kalınbağırsak Kanseri, Cilt Bakımı, Böbrek Taşı, Dalak Şişliği,  “Turp gibi sağlam” … Geçmişten günümüze kadar halk arasında sıkça kullanılan bu söz turpun sert yapısının yanısıra içeriğindeki vitamin değerlerinden kaynaklanıyor. Taze turp protein, karbonhidrat, eser miktarda yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, folik asit ve C vitamini ihtiva eder. Siyah, kırmızı  ve beyaz dış renklere sahip türevleri bulunan bu sebze  antioksidan özelliklere sahip. Bu etki kırmızı turpta, turba rengini veren maddenin içeriğinden dolayı beyaz turptan daha fazla bulunuyor.
Faydaları:
Turpun antioksidan etkisi, vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Bu kanser türleri arasında ise akciğer ve kalın bağırsak kanserleri ilk sırada yer alıyor. Uzmanlar, çeşitli esansları, bol C vitamini, iyot ve kükürdüyle turpun, karaciğer ve mideyi çalıştırdığnı, böbreklerdeki kum ve taşı döktüğünü, bronşlara çok iyi tesir ettiğini, dalak şişliğini giderdiğini ve cildi güzelleştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca turpun bağırsakları dezenfekte edip pekliği giderdiğini, akşam yenilen turp veya içilen bir bardak turp suyunun çok iyi uyku verdiği belirtiliyor. Bağırsak dezenfeksiyonu için kullanmayı düşünüyorsanız, oluşturabileceği kötü kokulu gazları düşünerek kullanım zamanını bu gazların salımının problem yaratmayacağı zamanı seçmenizi öneririm. Turp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca gebe kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Halk hekimliğinde ses kısıklığının giderilmesinde, bademcik enfeksiyonunda, romatizma yangılarının hafifletilmesinde de kullanılmaktadır.
Kullanım alanları ve biçimleri:
Fikir sahibi olmanız için kullanımına dair kısa notlar.Kara turp, sağlıklı bir sebze olmakla kalmayıp, tedavi edici özelliklere de sahiptir, ama yine de gereğinden fazla tüketilmemelidir. Rendelenip, limon ve zeytinyağı ile çeşnilendirilerek tüketildiğinde, organizmayı uyarır ve iştah açar. Turp özsuyu, safrakesesi hastalıklarına karşı kullanılabilir. Mutfak robotuyla elde edilen turp özsuyu, yakıcı tadını yitirmesi için, bir süre buzdolabında bekletilir, daha sonra biraz bal ile karıştırılarak içilir. Her seferinde taze özsu kullanılmalıdır. Dilimlenerek veya rendelenerek yenen turpa tuz ekilmemelidir. Aksi halde, tedavi edici niteliğini yitirir. Öksürük ve boğmacaya karşı ballı turp suyu  rahatlatıcıdır. Genel olarak, safrakesesi ve karaciğeri desteklemek ve sindirim sistemini uyarmak için, tuzlanmamış turp yemek veya turp özsuyu içmek yararlıdır.
Ballı turp suyu: Orta boy bir turp rendelenir, 2 yemek kaşığı dolusu bal ile iyice karıştırılır, 5-6 saat bekletilir ve posası sıkılır. Öksürüğe karşı, gün boyunca pek çok kere, 1-2 tatlı kaşığı içilir. Çocuklar da içebilir..

DİKKAT: Mide iltihabına karşı kullanılmamalıdır. Turp da bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 3-4 kezden daha sık turp yiyen kişilerin, iyotça zengin besinler ve iyotlu tuz almalarında yarar vardır. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde bu durum dikkate alınmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
Hergün güncellenen haberleri ve birbirinden özel yazarları ile takipçilerine çok özel bir dünyanın kapılarını aralayan SAGLİKVEYASAMDERGİSİ.com.tr, internette dergi standartlarında takipçilerine sağlıklı yaşamın renklerini sunuyor. Sağlıklı Yaşamın Pusulası’ olan www.saglikveyasamdergisi.com.tr sitesi Sağlık & Yaşam Dergisi’nin yazılı basındaki başarısının sanal ortamdaki en büyük destekçisidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.