Web Sayfası Privacy PolicyCookie PolicyTerms and ConditionsPrivacy Policy

Uzaklaşma İsteği

Uzaklaşma İsteği

İnsan doğası gereği bir yere ait olmak ister. Kabul gören ve kabul eden topluluk içinde olmak huzur ve güven hissettirir. Bazen bulunulan, ait olunan inandığımız yer değildir. Hatta yaşadığımız hayat bize ait değilmiş gibi hissedebilir, kaçma veya uzaklaşmak isteriz.

Naz Güneş Mayadağ

Kişisel Gelişim Uzmanı

Son yıllarda ‘Her şeyden uzaklaşmak istiyorum’ cümlesini sıklıkla duymaya başladık. İsteğin en temelinde bulunan yerin, olması gereken yer olmadığı duygusu yatar. Bu duygu soyutlanma, yalnızlaşma hatta depresyona nedeni olabilir.

Son yıllarda karavan yaşamına ilginin artma sebebi kaçma, yalnızlaşma mı? Kişi hissettiği duyguları bazen anlamlandıramaz veya mantığa oturtamaz. Bilinçaltındaki duyguyu bilir ve mücadele edebilmek için bazı eylemlere yönlenebilir. Kamp yapmak, uzun tatillere çıkmak, karavanla dolaşmak veya mümkün değilse iç dünyasına dalarak yalnız kalmak istemek, kendini diğerlerinden soyutlamak olabilir.

Uzaklaşma isteğinin en temelinde, fiziksel koşullardan ziyade kişinin kendinden veya hayatından kaçma isteği anlamına gelebilir. Dolayısıyla bu derin ve üstünde durulması gereken konudur. Gerçek evimiz ‘biz’ olduğumuz için gidilen her yere birlikte gelecektir, kaçmak çözüm değil ertelemektir. Bu gibi durumlarda, kişinin hissettiği duyguyu tanımlaması-anlaması, farkındalık uyandıracak adımdır.

Bunu yapabilmek için kişinin kendine sorabileceği bazı sorular vardır;

‘Şu an bulunduğum yerde kendimi nasıl hissediyorum?’

‘Hayatımın bu noktasında nelerin yokluğunu hissediyorum?’

‘Nelere özlem duyuyorum?’

‘Ait hissedebildiğim bir grubum var mı? Eğer yoksa bunu nasıl sağlayabilirim?’

‘Yaşadığım hayat bana mı ait yoksa başkalarının fikirleri ile kurduğum bir hayatı mı yaşıyorum?’

‘Hiç kimse veya hiçbir şey olmam gerekmeseydi, kim ve ne olmak isterdim?’

Bu sorular oldukça derin ve kişinin en temel konfor alanları ile ilgilidir. Cevaplar ile yüzleşmek psikolojik olarak yorucu olabilir. Bu gibi duygular hissedildiğinde psikoloğa danışmak her zaman en sağlıklı-güvenli yoldur.

Bunun yanı sıra meditasyon-yoga gibi kişinin iç dünyasını gözlemlemesi-anlamasını sağlayacak egzersizlerdir. Böylece hissedilen duyguların yoğunluğu azalacak ve içsel anlayışı arttıracaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.