Zayıflarken Kilo Almak

Zayıflamak isterken yanlış ara öğünler kilo aldırır. Örneğin karbonhidratlı ara öğünler fazla insülin salgılanması ile acıkma, ana öğünlere fazlaca yüklenmeye neden olur.
Dr. Oya Yüksek
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Sağlıklı beslenmek ve istenen kiloya ulaşmak, yani zayıflamak için kişinin yaşam şekli ile ilgilidir. Sağlık durumuna göre gerekli sayı ve doğru ara öğün besinleri çok önemlidir.
Ara Öğünün 4 Amacı Var
1- Kişinin alması gereken kalori hesabını tamamlamak
2- Kan şekeri ve insülin dengesini sağlamak
3- Psikolojik olarak oluşan atıştırma hissini doğru seçimlerle baskılamak
4- Ana öğünlere yüklenmeyi önlemek
Genellikle 2 Ara Öğün Yeterli Geliyor
Kişinin gerçekte hangi saatte acıktığını belirlemesi veya bunun beslenme uzmanı tarafından iyi bir değerlendirmeyle tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü her bünye kendine özeldir. Genel olarak sağlık problemi bulunmayan kişilerin günde 2 kez ara öğün tüketmeleri yeterli geliyor. Ancak diyabet, hipoglisemi (düşük kan şekeri), hamilelik ve hamilelik diyabeti ile enerji (kalori) ihtiyacının çok olduğu durumlarda 3 ara öğün almak gerekiyor.”
Kim, Hangi Ara Öğünü Atlamamalı?
1 -Kahvaltıyı geç yapacaklar için: Gece ara öğünü önemli
2- Öğlen yemeğini geç yiyecekler için: Kuşluk önemli
3- Akşam yemeğini geç yiyecekler için: ikindi önemli
Gece Ara Öğünü Önemli, Çünkü…
Hipoglisemi hastalarının bazen uyku sırasında veya sabah uyandıklarında kan şekerleri çok düşük çıkabiliyor. Bunun sonucunda baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk, iç ezilmesi veya saldırır tarzda yemek yeme gibi sorunlar oluşabiliyor. Çünkü gece uzun bir süreç ve bu yüzden gece ara öğün alınması çok önemli. Ancak doğru ara öğünler seçmek şartıyla. Ara öğünün gece yatmadan yarım saat veya 45 dakika önce alınması yeterli geliyor.
Sağlıklı Ara Öğünler Nasıl Olmalı?
Yüksek kan şekerimizi yavaş yükselten ve belli bir dengede sabit kalmasını sağlayan besinlere “düşük glisemik indeksli” besinler deniyor. Ancak unutmamak gerekir ki böyle belirlenen her besin herkese iyi gelecek diye bir kural yok. Doğruya deneme yanılma yoluyla ulaşmak en mantıklı olanı.
Doğru Ara Öğün Seçimleri
Yoğurt-süt-ayran
Peynir+ ekmek
Meyve+yoğurt
Kuru meyve +yoğurt
Diyet bisküvi+süt-ayran
Latte veya sütlü filtre kahve
Protein barı ( haftada 2 defa gibi)
10 adeti geçmeyecek şekilde tuzsuz (kavrulmamış) badem
Yanlış Ara Öğün Seçimleri
Gofret tarzı şekerli atıştırmalar
Tek başına meyve, kuru meyve
Pasta-börek tarzı atıştırmalar
Gazlı içecekler
Hazır meyve suları
Reçel-bal