Web Sayfası Privacy PolicyCookie PolicyTerms and Conditions

Bilim Dünyasına Güneş Doğdu

Bilim Dünyasına Güneş Doğdu

Bilim dünyasında 40 yılı aşkın süredir devam eden doku dondurma yöntemiyle ilgili çalışmalar sonuç vermeye devam ediyor. Ülkemizde meme kanseri vakasında yumurtalık dokusu dondurulup, doğum yapan ilk vaka Hilal Gündüz, Güneş bebeği kucağına almak için yedi yıl bekledi.

Haber: Nilay Akgün

Dünyada 2004 yılından günümüze doku dondurma yöntemiyle 200’üncü, ülkemizin ise meme kanseri vakasında ilk bebeği ‘Güneş’ doğdu. Genellikle kanser hastalarında üreme yeteneğini koruma amaçlı yapılan doku dondurulması işlemi sadece embriyo değil yumurta, sperm, yumurtalıkta da uygulanıyor.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında başarıya imza atan ekip İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D Başkanı Prof. Dr. İsmail Çepni, Prof. Dr. Mahmut Öncül ve Uzm. Dr. Elif Akşahin, Reproduktif Endokrinoloji-İnfertilite Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ertan Kervancıoğlu tedaviyle ilgili bilgi verdi.

Toplantıda İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çepni, yöntemin zor olduğunu ancak sistemin iyi yürütülmesi ile başarılı olunacağını vurgulayarak, şunları söyledi; “Meme kanseri olgusu tespiti sonrasında Hilal Gündüz (37)’den yumurtalık dokusu alındı. Kanser tedavisine göre yumurtalık mı yumurtalık dokusunu mu alınacak kararı verilir. Öncelik kanser tedavisidir. Alınan dokuda kanser hücresi olup olmadığına bakıldıktan sonra -196 derece dondurulup saklandı. Kanser tedavisi bittikten sonra doku nakli yapılıp, menopoz sürecinden geri dönüşü sağlandı. Ardından anne olması için gerekli tedavi yapıldı. Hilal Gündüz Güneş’e gebe kaldı ve bebeğimiz şimdi üç aylık oldu.

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Reproduktif Endokrinoloji-İnfertilite Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ertan Kervancıoğlu ise dünyada deneysel olarak görülen doku dondurmanın Güneş’in doğumuyla artık uygulanabilir bir yöntem olarak kabul edildiğini söyledi. Kervancıoğlu, “2011 yılında başladığımızda herkes bize inandı. Bu işlem 2 yaşında kız çocuk ila 40 yaşında kadın ya da erkek çocuk-erkek yetişkinlerde sperm hücresi dondurularak yapılabilir. Kadının yumurtası dondurulabilir ama zamana ihtiyaç vardır. Zaman olmadığında doku dondurma yöntemi uygulanır. Çocuk hastalarda üreme hücreleri olgunlaşmadığı için kızlarda yumurtalık dokusu, erkeklerde testisi zarar görmesin diye dondurup saklanır. Bu doku parçası alınıp özel aletler ile eksi 196 derecede saklanır. Çocuklar büyüyüp gerektiğinde ergenliğe girmesi bazen de çocuk sahibi olması için transfer edilir. Bilimsel olarak da yeni şeyler öğrendiğimiz için çok mutluyuz. Ayrıca bir ayda 5-10 yumurta dondurulabilir. Doku dondurulup tekrar transfer edildiğinde kadın iki yıl içinde normal adet görmeye başlar ve menopozdan çıkmış olur. Bu dokuların normal sürecine ne kadar devam edeceğini henüz bilmiyoruz. Hilal Hanım’da iki yıldır süreç normal devam ediyor. Literatürde 10 yıla kadar devam eden var. Ancak olur da tekrar menopoza girerse iki parça daha dondurulmuş doku var” şeklinde konuştu

Güneş bebeğin annesi Hilal Gündüz, yaşadığı zorlu süreçleri anlatırken gözlerinden mutluluk okunuyordu. Gündüz, “Bilime inandım hocalarıma güvendim. İyi birer akademisyen olmanın yanı sıra çok iyi insanlar. Şu anda çok mutluyum. Vaktim yoktu hemen kemoterapi almam gerekiyordu. Ben tedaviye başladığımda 80 bebek bu şekilde dünyaya gelmişti neden 81’inci olmasın diye düşündüm. Kanser teşhis aldığımda evliliğimin üçüncü yılıydı. Öncesinde iki kere düşük yapmıştım. Hastalığımı tesadüfen kitlenin elime gelmesi ile fark ettim. Hemen teşhis konuldu. Güneş’i kucağıma aldığımda çektiğim zorluklar mutlulukla sonuçlanmış oldu” dedi.

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Mahmut Öncül, 2011 yılından beri doku dondurma işlemi yaptıklarını söyleyerek, “Hilal Hanım gebelik elde ettiğimiz ilk vaka. Bu yöntem daha çok kanser hastaları için kullanılmaktadır. Aslında kanser dışı nedenlerle de yumurtalık dokusu dondurduğumuz hastalarımız bulunmakta. Meme kanseri teşhisi aldığında endişeliydi. Bir an önce tedavisine başlamak istiyordu. Kanser tedavisi öncesi hastalara bilgi verilmesi gerekir. Doku dondurma yöntemi hakkında toplumun bilgilendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.