Bilim Erkek Kısırlığı İçin Birleşti
Bilim bebek oluşturabilecek en doğru spermi belirlemek, onu diğerlerinden izole etmek için birleşti. Matematiksel ve kimyasal verilerin ışığında bilgisayarda modelleme yapılarak kanallarda yüzen spermler arasından en doğru spermin seçilmesi hedefliyor.
Op. Dr. Halit Fırat Erden
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Erkek kısırlığının tedirgin edici oranda gün geçtikçe artması bilim dünyasını soruna çözüm bulmak için birleşmeye zorladı.
İngiltere’de Worcester Polytechnic Institute ve Amerika’da Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan son bilimsel çalışmalarda fizik, kimya, geometri bir araya getirilerek erkek kısırlığına çare bulunmaya çalışılıyor.
İngiltere’de Worcester Polytechnic Institute ve Amerika’da Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan son bilimsel çalışmalarda fizik, kimya, geometri biraraya getirilerek erkek kısırlığına çare bulunmaya çalışılıyor.
Kısırlık ve tüp bebek tedavileri ile ilgili uzmanlar açıklama yaparken yüzde 40 kadın, yüzde 40, yüzde 20 de bilinmeyen şeklinde bilgi verir. Oysa tüm dünyada erkek kısırlığı fark edilir hatta tedirgin edici şekilde artmaktadır. Bu nedenle sperm sorunlarının çözümü ile ilgili çalışmalar her yönüyle hızlandırıldı. Son bilimsel çalışmalarda da fizik, kimya, geometri verilerin ışığında bilgisayarda modelleme yapılarak kanallarda yüzen spermler arasından en doğru spermin seçilmesi hedefleniyor. Bilimin birleştirilmesindeki amaç; bebek oluşturabilecek en doğru spermi belirlemek, onu diğerlerinden izole etmek.
Erkek kısırlığında basit akışkanlar mekaniği
İngiltere Worcester Polytechnic Institute‘de yapılan araştırmalarda karmaşık sıvıların davranışlarını tanımlamak için algoritmalar geliştirildi. Laboratuvarda mikroskobik küçük kanallar açılarak, spermlerin sıvılarda dolaşması sağlanıp, hareketleri üzerinde çalışmalar yapıldı.
Tüp bebek tedavisi yoluyla çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlere yardımcı olmak için bilim soluksuz çalışıyor. İngiltere’de yapılan çalışmanın amacı da bebek oluşturabilecek spermi belirlemek, onu izole etmek. Güvenilir spermi bulabilmek için biyoloji ve fizikte bir çok yol olabilir. Burada bilgisayar üzerinden modelleme yaparak kanallarda yüzen spermler arasından en doğru spermi seçmek hedefleniyor. Zaman sınırlı geometri ile yapılan ”sperm hücrelerinin birbirleriyle etkileşimi” başlıklı araştırmada ise benzer sıvılar içinde spermlerin birbiri ile kuşlar gibi manyetik alanlarıyla etkileşime geçtikleri ve birbirleriyle etkileşim içinde oldukları, senkronize olarak birbirleriyle birlikte yüzdükleri tespit edildi. Buradan ne öğrenebilir ve bu bilgiler tüp bebek tedavilerinde nasıl kullanabilir şuan bu nokta araştırılıyor. Araştırmaya İngiltere Ulusal Bilim Vakfı 300 bin dolarlık araştırma hibesi ayırdı. Amerika’da Harvard Tıp Fakültesi’nde aynı konuda çalışmalar yapılıyor olması; bilimin çiftleri bebek sahibi yapabilmek için insanlığın tohumları olan yumurta ve spermin etkileşim, iletişim ve birleşme konusunda her türlü hassas araştırmayı dünya genelinde yaptığı sonucunu ortaya koyuyor.